Fotók

2024.04.17. 13:55

Együttérzésre tanít a linzer és a marcipán

Édes időtöltésre hívták a kaposvári cukrásztanulók a Gyöngyfa otthon fogyatékos fiataljait kedden délután. Együtt készítettek marcipánvirágokat és töltött linzereket a kaposvári kereskedelmi iskola tanműhelyében. A közös munkát mindenki nagyon élvezte.

Góz Lilla

Piros marcipánból készült a rózsa, majd zöld leveleket formázott nagy átéléssel a lelkes alkotó. Segítője, Kovács Viktória büszke volt az eredményre. – Nagyon lelkesek és ügyesek ezek a fiatalok, megpróbálkozunk egy marcipáncicával is – mondta a tizenegyedikes cukrásztanuló. 

Mellette Papp Tamás azon tanakodott, hogy milyen marcipánformát válasszon. – Minden állatot szeretek, most valami egyszerűbbet keresek a minták között – mondta a Zöldfa otthon lakója. A másik asztalnál linzertésztát sodortak többen, utána kisütötték, majd megtöltötték. 

Kárász László, a Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola igazgatója elmondta: második alkalommal szerveztek érzékenyítő programot. – Pár hete a Hangya Tanoda diákjainak tartottunk illemórát ebéddel egybekötve, most pedig a Gyöngyfa napköziseit hívtuk meg, hogy együtt alkossanak a cukrásztanulóinkkal – tette hozzá. 

– Nem lehet elég korán kezdeni az érzékenyítést a fogyatékkal élők iránt. Bízunk benne, hogy sikerült élményt adnunk – mondta Mihajlovits Róbert, világbajnok mestercukrász. Hozzátette: próbáltak változatos feladatokat összeállítani a Gyöngyfa napköziseinek. – Igyekszünk megismertetni velük a cukrász szakmát, s a közös munka után kóstolót is kapnak – mondta. 

Sándor Ildikó, a Gyöngyfa Napközi Otthonának vezetője elmondta: a közös alkotás fejleszti a fogyatékkal élő fiatalok finom motoros képességeit. Hétfőn előadást tartott a diákoknak a fogyatékkal élők helyzetéről, a velük való kapcsolódásról és azt tapasztalta, hogy megérintette a diákokat a téma. – Mindannyian mások vagyunk és attól, hogy valaki valamilyen fogyatékkal él, nem értéktelenebb egyikünknél sem. Mindenki vágyik az elfogadásra – emelte ki Sándor Ildikó.

Mankót adnak a mindennapokhoz

Sándor Ildikó szerint a fogyatékkal élők elfogadása az elmúlt harminc évben sokat javult, de még van hova fejlődni. 

– A legnehezebb helyzetben az értelmi sérültek vannak, hiszen felnőttként ők tudnak legkevésbé intergrálódni a társadalomba, a kognitív képességek hiánya miatt nem tudnak ok-okozati viszonyokat felismerni, adekváltan kommunikálni – mondta el a Gyöngyfa otthon vezetője. 

– Pont, ami a főnök, az agy, ott van a sérülés és emiatt nehezített a kapcsolódás – emelte ki. Sándor Ildikó elmondta azt is, hogy a napköziben jelenleg 35 értelmi sérülttel foglalkoznak. – A család egyetlen dolgot nem tud biztosítani gyermekének, a társi, baráti kapcsolatot és ha gondozottunk képes cipőt kötni, kenyeret kenni, akkor tegye meg, mert örökké nem tudják a szülők ellátni őket – mondta el Sándor Ildikó. – Mindezt tudatosan nem ellenük tesszük, hanem értük – emelte ki a szakember. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában