Közélet

2008.10.01. 08:15

Nincs több fehér folt a Dráva mellett

Talán több bunker van a déli határon, mint azt a szakemberek eddig tudták. Ezzel a hírrel kereste meg szerkesztőségünket a darányi Fodor László.

Varga Andrea

Beszámoltunk arról: néhány évtizede védelmi rendszer – a köznyelvben csak bunkerek – húzódott az akkori Jugoszláviával határos magyar területen, így Somogyban is. A védvonal az 1950-es években épült, hétmilliárd forintból. A téma kapcsán már két kiadvány is készült.

A védelmi rendszert egyébként 627 kilométer hosszúságban tervezték, és része volt 1324 állandó jellegű megerősített tüzelőállás, óvóhely, illetve figyelő harcálláspont. A szakemberektől úgy tudtuk: Somogy megyében – Barcstól Bélavárig – csak tervek maradtak a védművek. Fodor László arra hívta fel figyelmünket: Babócsától Barcs felé kilenc betonbunker van. Gyerekkorában többször megfordult ezekben a vasajtóval ellátott, néhány négyzetméter alapterületű létesítményekben. Egymástól 30-40 méter távolságra helyezkednek el.

– Nincsenek hasznosítva, akár sétánnyal összekötve turistalátványosság is lehetne – mondta Fodor László.
Jakus János alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa azt mondta: a Dunántúlt feltárták, a Duna-Tisza köze még vissza van. Bunkerek a Drávaszabolcs és Barcs közötti részen nem épültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!