Közélet

2008.10.06. 20:18

Tűzoltók viharos nyara

Somogyban idén 839 tűz ütött ki és 1120 műszaki mentéshez riasztották a tűzoltókat. Kaposváron hétfőn ünnepelték a katasztrófák elleni védekezés világnapját.

Harsányi Miklós

– A világszervezet a természeti katasztrófákat globális problémának tekinti – hangoztatta köszöntőjében Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke. – Ezért már a kilencvenes években ajánlásokat dolgoztak ki a szakemberek. Nemzetközi összefogást sürgettek a természeti katasztrófák megelőzésére, s pusztító hatásuk csökkentésére.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Megemlékeztek a katasztrófák elleni védekezés világnapjáról
[/caption]
Hatékonyság – ez az egyik kulcsszó a védekezésben. Elhangzott: a nemzetközi közösség elkötelezte magát a 2015-ig szóló Hyogo akcióterv mellett. A stratégia kiemelt célja a lakosság tájékoztatása, a képzés, s az információ-kezelés és csere.

Elismerést kapott Kovács Tibor

Tatár Attila altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a közvélemény pontos, hiteles tájékoztatásáért katasztrófavédelmi emlékérmet adományozott lapunk munkatársának, Kovács Tibor fotóriporternek. Heizler György adta át az elismerést hétfőn. Kitüntetést vehetett át Szabó Mária, a Kapos Televízió munkatársa is. A közgyűlés elnöke elismerő oklevelet, az ezredes nívódíjat adományozott a Kötél egyesületnek, továbbá a fonyódi, a kéthelyi, a nagybajomi, az iharosberényi, a szőkedencsi, a látrányi és a szentbalázsi önkéntes tűzoltó-egyesületnek.

– Nagyon fontosnak tartjuk az oktatást; Somogyban idén tizenketten kaptak lakosságfelkészítő-tanúsítványt, 2000 óta több mint száz főt képeztek ki – összegzett a közgyűlés elnöke. Hozzátette: a jövőben egy esetleges katasztrófahelyzetben a tanúsítvánnyal rendelkező szakemberek segíthetnek a polgármestereknek. Örvendetes, hogy Somogyban a fiatalok képzését is megoldották. Számukra rendszeresen szerveznek katasztrófavédelmi vetélkedőket.

Megyénkben januártól október elejéig 839 tűzesetet regisztráltak. Heizler György ezredes, a katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója aláhúzta: Somogyban kiválóan együttműködnek a mentésben és lakosságvédelemben érintett szakmai szervezetek. Előadásában a legújabb fejlesztésű térinformatikai rendszert is bemutatta, amely a többi közt a tűzoltásnál nyújthat jelentős segítséget.
– Fel kell készülni a kihívásokra – jegyezte meg az ezredes. – A gyakran hangoztatott klímaváltozás, a szárazság, a heves viharok külön-külön is sok feladatot adnak a szakembereknek.

Az tény: munkából idén is bőven kijutott a somogyiaknak. Antalicz-Gergelics Natália százados közölte: viharos nyáron vannak túl a somogyi tűzoltók. Július közepén főleg fa- és vízeltávolításáhokhoz riasztották az egységeket. A Balaton-parton, a megyeszékhelyen, Tabon, Zamárdiban és Nagyberényben is dolgoztak a tűzoltók. Jó pár bálaégéshez is kivonultak; az egyik legnagyobb Hajmáson volt. Augusztus közepén 130 darab égett el. Egymillió forint volt a kár, a megmentett érték elérte a hárommillió forintot. Az emlékezetes műszaki mentések között tartják számon az egyik kamion balesetet. Az M7-es autópályán egy hónapja szalagkorlátnak ütközött egy nyergesvontató, s a 20 tonnányi falfesték kétharmada a sztrádára ömlött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!