Kék hírek, bulvár

2008.10.13. 14:23

Tégla: beépített rendőr buktatta le a fegyverkereskedőt

Akár egy krimiben: informátor, a bűnözők közé beépülő rendőrségi ember, jól megszervezett akció a fegyverkereskedő ellen. Pedig mindez nem a forgatókönyvírók munkája, hanem a Kaposvári Rendőrkapitányság embereinek nemrégiben végrehajtott akciója volt Nagybajomban.

Jakab Edit

Illés Norbert rendőr őrnagy, a kadarkúti rendőrőrs parancsnoka, a nagybajomi rendőrőrs megbízott parancsnoka hétfői sajtótájékoztatón elmondta: feltűnt, hogy a nyár óta több betörés is történt Nagybajomban, melynek sértettjei köztiszteletben álló, ismert helyi személyiségek voltak, és több milliós értékek tűntek el házaikból, készpénz, ékszerek, értékes műszaki cikkek. S ami a legsúlyosabb: az egyik helyszínről ellopták a tulajdonos 22-es kaliberű éles lőfegyverét.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Fegyvert akart eladni a rendőrnek
[/caption]
A nyomozás során sikerült kideríteni: kihez kerültek az ellopott tárgyak, köztük a pisztoly, ám bizonyítékokat szerezni, és nyomon követni a "szajré" sorsát nem volt egyszerű. Ehhez tudni kellett volna, hogy néhány hét vagy hónap "pihentetés" után mikor akarja piacra dobni az árut, hogy le lehessen csapni. Egy állampolgár segített a rendőröknek, aki korábban maga sem állt teljesen távol a bűn világától, ám ahogy megtudta, hogy éles lőfegyver került olyan emberhez, akihez nem kellett volna, úgy érezte: maga is segít a felderítésben. A 40 éves, többszörösen büntetett nagybajomi orgazda közelébe férkőzött, és sikerült olyan pozícióba kerülnie, hogy tulajdonképpen napról napra, percről percre informálhatta a rendőröket az orgazda mozgásáról és a lopott áruk sorsáról. "Még pihenteti", "rejtekhelyen tartja", "már foglalkozik az eladás gondolatával", "vevőt keres" – ilyen és hasonló információkkal látta el a rendőröket.

Innentől kezdve már a rendőrök át tudták venni az irányítást. Amikor az alkalmas pillanat elérkezett, némi segítséggel egymásra talált eladó és "vevő is". A megbeszélt helyen és időpontban találkoztak. A rendőrök számára fontos volt, hogy olyan helyet keressenek, ami jól megközelíthető, csak egy kijárata van, bentről nem lehet látni a közelben elrejtőző rendőröket. Végül némi irányítással az orgazda egyik családtagja házának melléképülete volt a helyszín. Ide érkezett a "vevő" – aki nem volt más, mint Bene Zsolt rendőr alezredes, persze, civil ruhában és autóval. Az orgazda mit sem sejtve rakta ki elé a lopott holmit: robotkapát, videokamerát, éjjellátó készüléket, szegélynyírót.

Amikor előkerült a fegyver is – amelyet egyébként 30 ezer forintért kínált megvételre –  az alezredes a megbeszéltek szerint jelet adott kollégáinak az akcióra. A helyszínen elkapták a nagybajomi orgazdát, akinél a házkutatás során egyéb, feltehetően betörésekből származó holmit találtak, no meg még egy engedély nélkül tartott fegyver is. A betörés-sorozatból származó értékek – a pénz és az ékszerek kivételével – is mind előkerültek.

Az orgazda előzetes letartóztatásban van. Egyelőre lőfegyverrel, lőszerrel való visszaéléssel gyanúsítják, amiért akár nyolc évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Azt még vizsgálják, hogy a betörés-sorozatban milyen szerepe volt.
Kemény Gábor kaposvári rendőrkapitány hozzátette: volt már példa arra, hogy beépített ember, illetve "beépülő" rendőrök segítségével fogtak el bűnözőket, de azért ez a módszer egyáltalán nem gyakori.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!