Gazdaság

2008.11.20. 10:33

Leépítések: mattot kapott a mezőgazdaság is

Nagybajomban az agrár zrt. dolgozóinak csaknem harmadát érintheti egy esetleges leépítés. Jövő hétre rendkívüli igazgatósági ülést hívtak össze. Szakemberek szerint mattot kapott a mezőgazdaság.

Harsányi Miklós

Leállítják a szárítót, egy métert se tesznek meg feleslegesen az erőgépek, és erőteljesen visszafogják a gázolajfelhasználást; néhány ötlet a takarékosságra. Ezenfelül természetesen még egy sor elképzelése van az Agrárgazdasági Zrt. vezetőinek. Például az, hogy az őszre tervezett munkák egy részét későbbre tolják ki. Legalább 200 hektárt jövő tavasszal szántanak fel. A cél: átvészelni a nehéz időszakot. Az elnök-igazgató úgy fogalmazott: az amúgy is meglévő bajokra a gazdasági-pénzügyi válság rádobott egy lapáttal.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Durva veszteségekre számítanak
[/caption]
– Nyolcvanezer forint – a nagybajomiak szerint naponta csaknem ennyi veszteséget termel a szarvasmarha-ágazat. Azt mondják: hullámvölgybe jutott a tejágazat, s ennek ők isszák meg a levét. Czeferner József, a zrt. elnök-igazgatója szerint a tevezett nyereséggel szemben durva veszteséget könyvelnek el az idén.
– Az év elején még 20 millió forintos haszonban reménykedtünk – mondta lapunknak. – November közepén már 30 millió forintos ráfizetésről beszélhetünk.

Pangó piac, minden képzeletet alulmúló gyenge árak: a növénytermesztési ágazat forgalma a kívántnál gyengébben alakult. A nagybajomi agrárvállalkozás minden követ megmozgat, hogy túlélje a krízist.
– Hétfőre összehívtuk a rendkívüli igazgatósági ülést; ekkor tárgyaljuk meg a következő időszakra vonatkozó szakmai terveket – így a cégvezető.
Úgy tudjuk, a költségek közül toronymagasan kiemelkedik a munkabér. Évente közel 80 millió forintot utalnak ki. Komoly erőfeszítést igényel a havi több millió forintos tétel kiegyenlítése. Különösen az év végén. A takarékossági intézkedések között szóba került a dolgozók téli szabadságolása. A legrosszabb megoldás az esetleges elbocsátás.



Kérdés, mennyi tejtermelő marad

óSzaporán ver a szíve az átlagos anyagi körülmények között élő állattartónak, ha rápillant a számlákra – utalt az utóbbi idők drágulására Czeferner József. – Elszabadultak az árak. Iszonyúan drága a koncentrátum, a fehérjepótló, a gyógyszer, az étrendkiegészítő. Sok nehézséget legyűrtek az állattenyésztők, ám azzal kapcsolatban nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, hogy egy év múlva mennyi termelő lesz a piacon.

Értesülésünk szerint 48 alkalmazott közül akár 15 főt – a többi közt szárítóüzemi munkásokat, növénytermesztésben és gépműhelyben foglalkoztatott szakembereket, traktorosokat – érinthet az esetleges döntés. Czeferner József azt mondta: az összes lehetséges megoldást elemzik, megvizsgálják. Jelezte: a dolgozók foglalkoztatását érintő döntés leghamarabb januártól léphet életbe.

– Kényszerpályára került rengeteg somogyi agrárvállalkozás – ezt már Pohner János, a megyei területi agrárkamara elnökségi tagja mondta. Kifejtette: a szégyenteljesen terményfelvásárlási árakon kívül az is nagy kérdés, hogy a bankok miként reagálnak a mezőgazdasági termelők hitelkihelyezéssel kapcsolatos kérelmeire. – A pakliban benne van a leépítés – húzta alá. – Ebben a pillanatban nem tudható, hogy mennyi embert küldenek el Somogyban. Ám ez súlyosbítja az amúgy is kusza, nyomasztó helyzetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!