Közélet

2008.12.07. 16:00

Mintát mutatnak természetvédelemből

Öt ország képviselői írták alá azt a nyilatkozatot, amely tíz pontban fogalmazza meg a Drávával kapcsolatos legfontosabb lépéseket.

Varga Andrea

Hangsúlyozzák többek között, hogy biztosítani kell annak feltételeit, hogy a Dráva ökológiai értékei és adottságai megmaradjanak a jövő nemzedék számára. Ennek érdekében az Európai Unió irányelveivel összhangban olyan nemzetközi együttműködésre van szükség, mely kiemelten kezeli a vízgazdálkodási kérdéseket, a természetes élőhelyek megőrzésének fontosságát és az árvízvédelmi feladatokat.



A dokumentum külön pontban említi, hogy a határon átnyúló természetvédelmi célok elérését leginkább az UNESCO által tanúsított bioszféra-rezervátum megalapítása segítené. A Drávát, a Murát, Gemencet és a Duna-Dráva torkolatában fekvő Kopácsi-rétet is magába foglaló terület olyan természeti és társadalmi sokszínűséggel rendelkezik, amelynek megőrzése egész Európában minta lehet az országok közötti együttműködésre.

Toldi Miklós, a Dráva Szövetség elnöke azt mondta: a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum akár már 2009 legelején létrejöhet.
– A bioszféra-rezervátum megalakítását civil szervezetek kezdeményezték több mint egy évtizede – mondta –, s főleg azóta hangsúlyozzuk fontosságát, hogy a horvátokkal közös nemzeti park létrehozása nem sikerült. Létrejötte segíthetné a térségben élők életét is, például több pályázatra nyílna lehetőségük. Hangsúlyozta: az ott élő emberek nélkül azonban soha nem lehet megvédeni a tájat, az életközösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!