Közélet

2008.12.10. 17:25

Összedőlt a háza, romokban az élete

Összedőlt egy nagybajomi tömésház. Lakója fedél nélkül maradt. A 61 éves egyedülálló férfi az első éjszakát barátjánál töltötte. Vagyonát, egy zsáknyi szerszámot a romok alól kaparta ki. Otthonát életveszélyessé minősítették.

Harsányi Miklós

A tető beszakadt, a cserepek szanaszét szóródtak. Olyan érzésünk támadt, mintha egy háborús film forgatásába csöppentünk volna. Csak a tűzfal vészelte át a kedd esti robajlást. A tömésház, amelyet sok évtizede húztak fel, rendületlenül kiállta a természet és az idő viszontagságait. Eddig. Kedden este azonban percek alatt összerogyott a szerény lak.



– Borzasztó, hogy megsemmisült mindenem – kesergett a nyugdíjas férfi, akit épp barátjával értünk utol. Ügyes-bajos dolgát intézte. Kérte, ne fotózzuk. Az elmúlt huszonnégy óra lelkileg-idegileg megviselte. Nem csak a ház, az élete is romokban hever.
– Amit lehetett, azt kiszedtem a törmelék alól – folytatta a fedél nélkül maradt férfi. – Télvíz idején, egy szatyornyi holmival jöttem el. Ez a vagyonom.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A tető beszakadt, a cserepek szanaszét szóródtak
[/caption]
Az egyedül élő férfinak elképesztő szerencséje volt. Nem volt otthon, amikor a falak remegni kezdtek és a tető leszakadt.
– A tuják fogták meg a törmeléket – mutatott a kert végébe a szomszéd, Miklai Tibor nagybajomi gépjárművezető. – Óriási volt a riadalom. [caption id="" align="alignright" width="301"] Percek alatt összerogyott a szerény lak
[/caption]Kihívták a tűzoltókat, akik először ember után kutattak, de hamar kiderült, hogy nem történt tragédia. A veszélyes falakat még az éjjel elbontották, nehogy megismétlődjön a baj. Az áramszolgáltató munkásai pedig rögtön kikapcsolták a villanyt. Bizony meglehetősen elhanyagolt állapotban volt az épület. Régóta elkelt volna a felújítás.

Öreg vaskályha, egy barna heverő és néhány személyes holmi az udvaron – emlékek a házból. Egy bejárati ajtóval fedték le a tulajdonos számára fontos kincseket. – Nézze, az édesanyja fotója is épségben maradt – vette kezébe a régi bekeretezett felvételt a szomszéd, amit aztán gondosan visszacsúsztatott. A 61 éves férfi jövője bizonytalan. Az önkormányzat ugyan gyorssegélyt adott számára, s szerdán már rokonait keresték az alapellátási szolgálat munkatársai, de azt nem tudni: meddig tart az eljárás.

Czeferner Józsefné polgármester mindenesetre azt ígérte: A hivatal munkatársai segítséget nyújtanak, az illető elhelyezését emberségesen oldják meg. Felvetődött már az is: ha a család nem tudja befogadni a bajomi férfit, akkor talán a segesdi vagy a szabási szociális otthonban kerülhetne.
– Minden követ megmozgatunk, hogy a nyugdíjas férfi biztonságos körülmények között legyen – jegyezte meg. – Az első éjszakát átmenetileg barátjánál töltötte el. Ez nyilván ez nem jelenthet hosszú távú megoldást.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Az egyedül élő férfinak elképesztő szerencséje volt
[/caption]
A polgármester asszony, miközben röpke terepszemlét tartott velünk, azt mondta: tanulságos balesetről van szó. Az égieknek köszönhetően nem követelt emberéletet, ám sajnos máskor is előfordulhat hasonló eset. Azt mondta: a kedd esti ügy kapcsán hatósági felmérést rendelnek el Nagybajomban. A szemlátomást rossz állagú épületek tulajdonosait felszólítják a rendrakásra vagy elbontásra.

– A környéken 4-5 olyan ház lehet, amit a szentlélek tart össze – fogalmazott Czeferner Józsefné. – Jobb kivédeni a bajt, mint utólag keseregni.
Arra persze senki nem tudja a választ, hogy a lakók miből teszik rendbe a szoba-konyhás viskókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!