Közélet

2009.01.12. 19:15

80 autó: gépkocsiflottát bérelne a Somogy megyei önkormányzat

Teljes használtgépjármű-parkját értékesítené és helyette új autókat bérelne a Somogy Megyei Önkormányzat a hivatala és több mint harminc intézménye számára. A felhívás a Közbeszerzési Értesítő legújabb számában jelent meg. A mintegy 80 személyautó és kisbusz hazánkban újszerű használatától jelentős kiadáscsökkenést várnak.

Balassa Tamás

Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke kérdésünkre elmondta: a flottabérlet bevett nyugat-európai gyakorlat, ami előbb-utóbb hazánkban is meghonosodhat. Ott is a költségek csökkentése miatt élnek vele, és ez nálunk is beválthatja a hozzá fűzött reményeket.
– A legfontosabb szempont azonban az, hogy az elöregedett megyei önkormányzati járműpark szociális otthonok idős, beteg lakóit, gyermekotthonok árváit és szakképző iskolák fiataljait szolgálja. Biztonságuk nem megoldott egy olyan sokat futott járművekből álló parkkal, melynek átlagéletkora 9 év, és amiben 21 éves, gyermekek szállítására használt kisbusz is van – fűzte hozzá a politikus.

A megyei önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárással bérelne 72-80 darabos gépjárműflottát. Meglévő 84 autóját a bérbeadó szolgáltató vásárolná meg, ennek értékét beszámítanák a flottabérlet díjába. Az üzembentartás minden költsége a bérbeadó tulajdonost terhelné, a megyei önkormányzatra csak az üzemanyagköltség hárulna. Három év vagy 150 ezer kilométer után kicserélnék az autókat, meghibásodás vagy karambol esetén csereautót kapnának. A kötelező és casco szintén a bérbeadó költsége lenne. A feltételes módot az indokolja, hogy a március 18-i beadási határidő után, április 9-én dönthet erről a közgyűlés. Ha azonban az ajánlatok között nem lesz megfelelő, más megoldást keresnek.

Gelencsér Attila kiemelte: eddig sem álltak meg az egyre szűkülő források és a központi igazgatás bírálatánál. A hivatalra és az intézményeire nehézkedő megszorításokra továbbra is keresik az előremutató megoldásokat, ez is egy lehet ezek közül. Az előzetes számítások alapján ma az látszik, hogy egy autó havi bérleti díja nagyjából annyi lesz, mint amennyit ma amortizációként, értékromlásként „fizetnek ki” havonta.
– A szerviz és az üzembentartás nem kis költsége már mind megtakarítás lehet a somogyiak számára, nem beszélve arról, hogy korszerű, biztonságos és takarékos járművek szolgálnák a szociális, szakképzési és gyermekvédelmi intézményeink lakóit – mondta az elnök.
Gelencsér Attila szerint az autópiacot erőteljesen érintő válságban jó eséllyel érkezhet kedvező ajánlat, amihez jó szívvel kérhetnék a frakciók támogatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!