Közélet

2009.01.19. 10:14

Somogyban negyvennégy pár rétisas költ

Minden eddiginél több, 52 rétisast számoltak lelkes civilek az elmúlt hétvégén Somogyban.

Varga Andrea

Úgy tűnik, megvalósul a szervezők szándéka, s egyre többeket tudnak megnyerni a madárvédelmi programnak. Az országos sas szinkron akciónak egyébként régi hagyománya van: minden év januárjában országszerte lelkes madarászok kémlelik a halastavak, víztározók környékét és figyelik a szántókat, merre bukkan fel egy sas.



Ha megpillantják, felveszik az adatait. A megfigyeléseket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) központjába továbbítják, ahol kiértékelik. Megyénkben Belső-Somogyban, s még inkább a Dráva mentén költ a rétisas a legnagyobb számban. 2006-ban mindössze 3 rétisast számláltak a sas szinkron akcióban, 2007-ben már 34 példányt. S míg három éve csak egyetlen ember számolta, idén már 25-30, Belső-Somogyban, a Dráva mentán, a Balaton déli partján és a Zselicben.



Tíz év, nyolcszáz madár

Az MME és a nemzeti park igazgatóságok munkatársai az elmúlt 10 évben 91 eset során összesen 104 fokozottan védett és 731 védett madár mérgezéséről szereztek tudomást, melyek természetvédelmi értéke meghaladja a 112 millió forintot. Az esetek leginkább a fokozottan védett sasfajokat érintették, hiszen 2006. áprilisa óta 35 parlagi-, 28 réti-, és egy szirti sas került kézre mérgezéses tünetekkel. A parlagi sasoknál a legkritikusabb a helyzet, amelyek európai uniós állományának 60 százaléka hazánkban költ, és a megtalált 35 példány például a tavalyi egész európai uniós szaporulat ötödét teszi ki.

Horváth Zoltán program koordinátor azt mondta: ha nem lett volna köd, biztosan még több madarat látnak. Emellett a sasok várható felbukkanási helyeiktől odébb tanyáznak ezidőtájt, hiszen a vizek befagynak, halhoz nem jutnak hozzá, viszont az elejtett nagyvadak zsigereihez igen. Somogyban jelenleg 44 rétisas pár költ.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint egyébként a madárvédők aggódhatnak, hiszen az elmúlt évek sasmérgezéses eseteinek 80 százaléka december és április között történt.
Megtudtuk: ugrásszerűen megnőtt a madarakat érő szándékos mérgezések száma Magyarországon. A felderített eseteket illegálisan használt növényvédő szerek okozták, amit legtöbbször szándékosan raktak csaliként állattetemekbe a különböző szőrmés és tollas ragadozók irtására. 2008 áprilisában asztalhoz ültek az érintett hatóságok és civilek, ahol megállapodtak, hogy egységes akciótervre van szükség a probléma mérséklése érdekében.
Szerencsére Somogyban mostanában nem volt mérgezéses eset, utoljára 2007 márciusában Gyékényesnél két rétisast ölt meg a méreg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!