Közélet

2011.02.27. 15:41

Berzsenyi emlékét sértené a niklai iskola bezárása

175 éve halt meg a niklai remete, Berzsenyi Dániel. Sírjának megkoszorúzásával idézték fel szellemiségét.

Vigmond Erika

A niklai Bölcsőd-Sírod Egyesület szervezésében hajtottak fejet az emlékezők Berzsenyi Dániel sírjánál. Berzsenyi 235 éve született Egyházashetyén, s 60 évvel később Niklán halt meg. A költő több mint 30 évig élt, gazdálkodott és írt a somogyi faluban, vidéki elszigeteltségben.

Itt alkotta a legtöbb művét. A síremlékénél Ungár Gaszton, Berzsenyi ükunokája idézte fel a tüdőgyulladásban meghalt költőóriás életútját, s nyughelyének történetét: az obeliszk állítását, vagy éppen a háborús dúlás kíméletlenségét. Az ünnepi műsorban közreműködtek még a fonyódi Mátyás király gimnázium és a marcali Berzsenyi Dániel gimnázium tanulói, valamint a költő szülőfalujából, Egyházashetyéről érkező kórus. Az emlékezés koszorúit a költő leszármazottai, a niklaiak, illetve az egyházashetyeiek mellett, a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság, valamint a költő nevét viselő iskolák képviselői helyezték el a síremléken.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Megemlékeztek a kölőóriásra
[/caption]

A Berzsenyi társaság egyik alelnöke, Király Zoltán kérdésünkre elmondta: megdöbbenve értesültek róla, hogy a költő falujában megszűnhet a tanítás. Korábban megírtuk: majdnem a csőd szélére vitte a niklai önkormányzatot az iskola erőn felüli fenntartása, a központi támogatás csak a működés töredékét fedezi. Ezért került terítékre az intézmény bezárása.

– Berzsenyi Niklán élt, s halt meg, az itt élők nagyon régóta ápolják ennek hagyományát. Nikla amolyan szellemi búcsújáró hely – fogalmazta meg Király Zoltán. – Ott, ahol az iskola megszűnik, az értelmiség elszállingózik, s nem lesznek pedagógusok sem, akik az adott település szellemiségét továbbadják és életben tartják.



A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társasággal az élen, a Somogy szerkesztősége, a Takáts Gyula Alapítvány, a Magyar Írószövetség, az MTA Irodalomtudományi Intézet, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, a Nyelv és Kultúránk szerkesztősége, a Magyar Újságírók Közössége, az Írók Alapítványa tiltakozó levelében azt is írja: Nikla a magyar irodalom térképén szent hely - jelkép. Ha egy település elveszíti az iskoláját, sorsa megpecsételődik. Túl ezen, a niklai iskola megszűnése Berzsenyi Dániel emlékét is súlyosan sérti, ezért elfogadhatatlannak és megengedhetetlennek tartják. Egyben kérik az oktatási kormányzatot, hogy siessen a niklai iskola segítségére.

Berzsenyi a könyvtárban

Berzsenyi esttel ünnepeltek Marcaliban is. A Berzsenyi Dániel városi könyvtár hívta a névadó halálának 175. évfordulójára az emlékezőket. A Berzsenyi esten Nikla híres szülöttje, Papp János színművész várta az érdeklődőket. Irodalmi összeállításában a színművész Ember voltam címmel idézte meg a magányos költőóriás, Berzsenyi Dániel szellemiségét, tolmácsolva gondolatait, érzelmeit a közönségnek.

Címkék#Nikla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!