Közélet

2014.04.21. 16:47

Hervadás kizárva: szagosvíz vödörszám Szennán

A hervadás legkisebb veszélye sem fenyegeti a Somogy Táncegyüttes szépséges virágait, erről a fiúk-férfiak ezúttal is gondoskodtak húsvéthétfőn Szennán.

SH összeállítás

– Én verset nem tudok, azt mondjanak a kicsik, én csak azért jöttem, hogy igyak egy kicsit. – A húsvéti locsolás hagyománya, bár költőiségnek is helye van benne, alighanem mindig is átitatott volt az élettel, így a Somogy Táncegyüttes férfikara sem spórolta ki versikéiből a humort.
– Botom földig lekonyul, Nem vagyok már mai nyúl. Káposztám javát megettem, Locsoljon más helyettem!

Az ilyen kis mókákkal együtt azonban – ezt itt éppen Rónai Balázs művészeti asszisztens tette közkinccsé – a hölgyek bizony megkapták a magukét. Azt a hamvas lírát, ami a ragyogó népviseletes szépségüknek járt, és azt a vizet, ami a hervadás elleni védelmet szolgáltatja nekik a következő háromszázhatvanöt napban. Ezt a somogyos legények nem bízták a véletlenre, a hagyományoknak megfelelően vödörszám zúdították a vizet a szétrebbenő hölgyek közé. Régesrégen vízbevető vagy vízbehányó hétfőnek is nevezték a locsolás napját, vannak helyek, ahol nem a vizet cipelték a lányokhoz, hanem a lányokat a vízhez: itatóvályúba merítették a gyengébbnek tűnő nemet. A fogadjisten azonban ezek után olyan cifra lehetett, amivel a táncegyüttesnek már csak a közönség és a fotókamerák jelenléte miatt is számolnia kell, ha egyszer...
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Somogy Táncegyüttes szépséges virágai
[/caption]
Aranyos Sándor csoportvezető muzeológus a szennai portákon készült szagos vízzel maga locsolta a skanzenbe betérőket hétfőn. Egész hétvégén folytak az időjárástól független kézműveskedések, így a virágillatú készséget is előállították a szükséges mennyiségben. A versekkel gazdagon elővezetett locsolást két portán is megtartották, majd a Somogy Zenekar muzsikájára Turi Endre művészeti vezető fogta üstökön a csökölyi portán tetőző helyzetet, és kis táncházi kólóvá formálta a publikumot. Húsvéthétfőt népi gyermekjátékokkal, és Nyitrai Marianna, valamint az Üsztürü koncertjével búcsúztatták ezután a szabadtéri gyűjteményben.

Hagyományfrissítés Somogyszobon

A somogyszobi Vilma Házában tojást festett a falu apraja, nagyja. A tojásfestési eljárások mellett megismerkedtek a hagyományos nagypénteki fehér gyásszal is. Spanics Ágnes alapítványi elnök elmondta: még a háború idején is megtartották a reformátusok legnagyobb ünnepének számító fehér gyászt. Ilyenkor a színes szőtteseket fehérre cserélték. Még a tükröt is szépen szőtt fehér törölközővel borították be.
Húsvét hétfőn a Mocz Erdei Iskola hatalmas területén a korabeli népszokásokat elevenítették fel, volt tojásgurítás, métázás, bigézés, körjátékok. A szervezők hagyományt szeretnének teremteni a húsvéthétfői népszokásoknak, hiszen az idősebbek még emlékeznek a tojásba dobálásra és a peckázásra is...

Pléh Krisztust avattak

Pléh Krisztust avattak Gadány legforgalmasabb kereszteződésében – a cigány-magyar együttélést is jelképezve – avatták fel a pléh Krisztust. Ladencsics Zoltánné kezdeményezésére, a Kaposvári Egyházmegye Karitász csoportja, valamint a hívek adományaiból állított keresztet Kiss Iván címzetes prépost, Marcali esperesplébánosa szentelte meg.

Tojásfestő játszóház

A Marcali Múzeum és a Kulturális Központ húsvéti tojásfestő játszóházba várta a gyerekeket. Míg a Kulturális Korzó aulájában húsvéti díszeket, ajtódíszeket, tojástartókat készíthettek, a múzeum foglalkoztató termében a tojásfestés különböző technikáival ismerkedhettek az érdeklődők.



A marcali plébániatemplomban az új tűz megszentelésével kezdődött Húsvét vigíliájának szertartása. Az új tűzzel meggyújtott húsvéti gyertya öröménekét Tóth György kántor énekelte el, majd felidézték az ószövetségi húsvétot, Kiss Iván címzetes prépost hét fiatalt keresztelt meg és egy felnőttet is megbérmált. Végül a hívek feltámadási körmeneten vettek részt.
Húsvét hajnalán pedig a címzetes prépost megszentelte a Marcaliból és vidékről érkezett hívek húsvéti ételeit. A reggeli ételáldási szentmisén megemlékeztek Boldog II. János Pál pápáról is, akit egy hét múlva avatnak szentté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!