Közélet

2014.07.28. 08:09

Szörnyülködő író, olvasók - Halál? Nyomor? Vagy boldoggá tesz?

„Kinek higgyen a szülő? Annak semmiképpen sem, aki a kávéval, cigarettával, alkohollal sorolja egy szintre a kábítószert”.

Fónai Imre

Úgy értik, hogy a kábítószer veszélyesebb, mint az alkohol – szörnyülködik a 444.hu a lapunkban megjelent cikken. Amint megírtuk, Balogh Sándor orvosszakértő azt mondta a Part FM rádióban: „Kinek higgyen a szülő? Annak semmiképpen sem, aki a kávéval, cigarettával, alkohollal sorolja egy szintre a kábítószert”.

„Ez tényleg le van írva – így a 444.hu cikkírója. – Mármint, hogy úgy értik, hogy a kábítószer veszélyesebb, mint az alkohol. Ami ezek szerint nem kábítószer. Nem tudom milyen anyagra gondol a doktor úr...” Baloghnak azon a mondatán is értetlenkednek: „A drog halál, nyomor, szörnyűség”...

Nemcsak a cikkünkben említett Gáspár Károly (akinek 21 évesen meghalt a fia herointúladagolás miatt) járja az országot felvilágosító előadásaival, hanem Marosi Antal, a számos háborús övezetet megjárt rádióriporter is. Ő is azt mondja, hogy „ha egybemossuk a kávéval, a cigivel, akkor elmossuk a határokat azért, hogy zavart keltsünk a gyerekek fejében.” – Hangsúlyozom, a kábítószerről beszélek, nem a hülyék szereiről, a csavarlazítóról, az öngyújtótöltő-gázról, vagy a ragasztóról, nem is a képzelgést okozó LSD-ről, vagy a központi idegrendszerre ható Gináról. A drog az MRI-agyfelvételeken pirossal jelzett foltot, az örömközpontot teszi tönkre. E felvételeken egy alkoholistának, vagy egy elhízott embernek is van piros foltja, a súlyosan drogosnak már nincs. Az örömközpont egy idegsejtcsoport az agyban, melyben valamely élményből, képből, hangból vegyület lesz, egy fehérje. Ha kellő számú ilyen fehérje gyűlik össze és talál magának „helyet” az idegvégződéssel szemben található receptorokon, akkor keletkezik az örömérzés. Azt pedig egy enzim biztosítja, hogy tíz másodperc, vagy tíz perc múlva újra tudjunk örülni. A drogelőállító is azt akarja gyártani, amit az emberi szervezet állít elő. Csakhogy a drog becsapja a szervezetet, s az MRI-felvételekről idővel eltűnik a megfelelő agyi tevékenységet mutató piros folt és megsemmisül az örömközpont. Ilyenkor vonja felelősségre a fogyasztó a dílerét, hogy már nem érez semmit, még több anyag kell neki. S végül „szobanövény” lesz belőle; az alapvető életfunkciók működnek, de csak néz ki a fejéből. Nem véletlen, hogy míg öreg alkoholisták klubja létezik, öreg drogosok klubja nem...



Azt egyébként Szemelyácz János addiktológus-pszichiáter, a Baranya megyei drogambulancia vezetője is úgy látja, hogy már nagyobb problémát jelent az alkohol-, mint a drogfogyasztás, „a fiatalok körében a havi átlag egyszeri berúgások száma megnégyszereződött, ami a kábítószerrel szembeni zéró toleranciával is összefügg. Bennük van a félelem, miszerint ha kábítószer hatása alatt állnak, és elkapja őket a rendőr, abból előzetes, eljárás, házkutatás, bíróság lehet. A gyors drogteszt mintegy két hétig képes kimutatni vizeletből azt, hogy a vizsgált személy például szívott-e marihuánát. Ezzel szemben ha „csak” részegre isszák magukat, maximum egy gyomormosás és egy otthoni dorgálás lehet a retorzió.”

Olvasói kommentek a 444.hu-ról

1. „Az alkohol is kábítószer (szó szerint véve még sokkal jobban, mint számos más kábítószer, amik célja nem is a kábulat).
Az a baj, hogy ha egy nem fullra kontrollált elméjű fiatal olvassa a citált írást, aki még nem ismeri a drogokat, de látja, mekkora ökörségek hangzanak el hivatalos forrásból, hajlamos lesz hinni”.

2. „Az alkohol veszélyesebb, mint a fű.

3. „Bizonyított dolog, hogy pl. az MDMA se nem káros, se nem okoz függőséget, ellenben végtelenül boldoggá tesz és megszűnsz tőle ostoba droidként viselkedni. Szóval csak simán jó.”

4. „A probléma, hogy amíg a diákok ilyen drogprevenciós előadásokon vesznek részt ahol tolják a pofájukba hogy elszívsz egy füves cigit és halott vagy (erős sarkítás de értitek), és látja a filmekben, videoklipekben, haveroknál hogy tépnek, néha bedobnak egy ekit és lám élnek, azt fogják gondolni, hogy ja, hát ez mindennel így lehet. Ha a fűről kamuztak, akkor lehet, a heroinról is”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!