Közélet

2014.07.28. 16:48

Egyetemekkel egyeztetnek egyes képzések jövőjéről

Komoly beleszólást hagynak az egyetemeknek a csökkentésről, illetve az alapszakok megszüntetéséről vagy összevonásáról.

A. V.

A kormány mellett a gazdasági szakemberek is úgy látják, szükséges a felsőoktatás reformja, a jelenlegi rendszer gátja a versenyképes szakemberek fejlődésének – mondta a Napi Gazdaságnak Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára. Aki szerint nem arról van szó, hogy a teljes felsőoktatást gazdasági szempontok szerint kell szervezni, ám olyan diplomákra van szükség, melyekkel valóban lehet érvényesülni, de ettől még a társadalmi szempontból fontos, ugyanakkor haszon szempontjából kevésbé forintosítható képzésekre is szükség van. Elismerte, átgondolják bizonyos szakok létjogosultságát.

Nagyon fontos, hogy ezt megtegyük, jelentette ki az államtitkár, mert mindenképpen olyan képzésre van szükség, melynek elvégzése után a hallgató el tud helyezkedni. Amennyiben egy szak tizenhárom hallgatójából nyolc munkanélküli lesz, akkor valószínűleg elég, ha ötöt képzünk. Ám ez nem egyszemélyi döntések sorozata lesz, komoly beleszólást hagyunk az egyetemeknek a csökkentésről, illetve az alapszakok megszüntetéséről vagy összevonásáról.



Kérdés, miként érintheti ez a Kaposvári Egyetemet, ahol eddig is szüneteltettek képzéseket: tavaly óta andragógiára és kommunikáció és médiaismeretre nem lehetett felvételizni – mindkét képzés a 16 legnépszerűbb szak között található, melyeknél az oktatási kormányzat megszüntette volna az államilag finanszírozott helyeket, ám a diáktiltakozások miatt végül a felvettek tíz százaléka támogatott képzésben tanulhat, ám előre megállapítják a ponthatárokat.
Palkovics László beszélt a bolognai rendszerről is, úgy vélte, az elmúlt tíz évben bebizonyosodott, hogy nem minden esetben megfelelő módszer az alap- és a mesterképzés szétválasztása, így ismét egyre nagyobb teret kap majd a felsőoktatásban az osztatlan, illetve a duális képzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!