Kék hírek, bulvár

2014.07.29. 09:41

197 milliós csalás: balatoni ingatlanosokra csapott le a NAV

197 millió forint adót csaltak balatoni ingatlanépítésekkel, mert három siófoki lakos elfelejtette bevallani az adásvételek után származott bevételét, állítja a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága.

K. G.

Egy testvérpár és egyikük felesége 2008-tól folyamatosan vásárolt telkeket, melyeken társasházakat építettek, a lakásokat pedig eladták. Az ingatlanok eladásából származott bevételeik egy részét azonban eltitkolták az adóhatóság elől. Fiktív számlákkal minimalizálták a nyereségüket. A NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága által lefolytatott személyi jövedelemadó-vizsgálat tárta fel az adóhiányt. Ezután többlépcsős akcióba fogtak a NAV nyomozói. A gyanúsítottak lakóhelyén és a könyvelőjüknél tartottak házkutatást. Számlákat, adásvételi és vállalkozói szerződéseket, valamint egyéb iratokat foglaltak le.



A három gyanúsítottat kihallgatták, ezután a vevők tanúkénti kihallgatása kezdődött meg. A revizorok és a nyomozók által eddig feltárt mintegy 200 milliós kár megtérülni látszik, ugyanis az egyik elkövető banki széfjéből 55 millió forintot lefoglaltak, a gyanúsítottak tulajdonában lévő két építési telket, kilenc új építésű lakást és nyolc autót pedig szintén zár alá vettek. Az ügyben különösen nagy hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indítottak büntetőeljárást. Mivel a gyanúsítottak sorozatosan és üzletszerűen követték a bűncselekményeket, akár tíz év börtönre is számíthatnak az adóhatóság tájékoztatása szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!