Közélet

2014.07.29. 15:10

Utasok okostelefonnal: jönnek a nyomon követhető buszok

Megkezdődött annak a GPS alapú, online forgalomirányító és utas tájékoztató rendszernek a kiépítése a Kapos Volánnál, amely a korszerű közösségi tömegközlekedés kialakulásához vezethet Somogyban. A 744 millió forintos beruházásra vissza nem térítendő támogatásként 632 millió forintot nyert a cég egy pályázaton, amely az összes költség 85 százaléka.

K. G.

Bebics János, a társaság igazgatója keddi sajtótájékoztatóján elmondta, vérzivataros időszakon vannak túl, mert a projekt megvalósulását megnehezítette, hogy időközben megváltozott a közösségi közlekedésre vonatkozó jogszabályi környezet, és kezdetben eredménytelenek voltak a közbeszerzési eljárások. A Kapos Volán valamennyi, vagyis 230 autóbuszára elülső és oldalsó kijelező táblákat, valamint beltéri hangos utas tájékoztatási rendszert telepít. Ezzel a fogyatékkal élő utasokat is igyekszik segíteni a cég. A kaposvári, a siófoki, a nagyatádi, a marcali és a barcsi buszpályaudvarain, valamint a kadarkúti megállóhelyén elektronikus információs táblákat helyez el, melyek közül néhány napelemmel fog működni. A pályaudvarokon a forgalmi szolgálattevő, sőt okostelefonján bármely utas nyomon követheti, hogy mikor indult, merre jár és mikor ér be az adott járat. A buszokon az üzemeltetés szempontjából fontos fejlesztéseket is lehetővé tehet az új rendszer, megfigyelhető lesz az üzemanyag-fogyasztás és az utasforgalom alakulása.



A beruházás a szoftverfejlesztés költségeit is tartalmazza, a buszokra pedig fedélzeti számítógépeket helyez a nyertes ajánlattevő, a T-Systems Magyarország Zrt. Ezzel percről percre pontos adatok nyerhetők egy-egy járműről. A panaszok kivizsgálása szempontjából döntő az új rendszer. Megállapítható lesz vitás esetekben, hogy a sofőr például kinyitotta-e az ajtót egy utasnak, vagy otthagyta a megállóban, illetve befűtötte-e a buszt, vagy hagyta fagyoskodni utasait. Egy hónap múlva megkezdődnek a munkák a buszállomásokon, ebből az emberek kezdetben csak a kellemetlenséget észlelhetik az építkezés miatt, de a tervek szerint az év végére befejeződik a beruházás.

Jövőre a somogyi Kapos Volán, a baranyai Pannon Volán és a tolnai Gemenc Volán, mint leányvállalatok együtt létrehozzák a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.-t. Az országban ugyanis huszonnégy Volán társaság helyett csak hét működhet. Bebics János hozzátette: a régióban Kaposvár lesz a központ, ezzel, és a vasútállomáson megépülő intermodális csomóponttal valóban a somogyi megyeszékhely lesz a térség közlekedési centruma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!