Közélet

2014.07.30. 07:34

Zimmer Ferik az ügyfélkapuban: életszerűtlen, de kötelező

Nem kötelező a pénztárgép, viszont a nyugta kevés – hívja fel állásfoglalásában a magán szálláskiadók figyelmét Somogy megye főjegyzője.

Fónai Imre

A balatoni szezon előtt kisebb vihart kavart, amikor elterjedt: a fizetővendéglátók számára is kötelező lesz az onlinekassza használata. Sok szobakiadó azóta sincsen tisztában vele, mi is pontosan a teendője, hogyan jár el szabályosan. Úgy tudni, hogy a szezon elején még több önkormányzat is úgy tájékoztatta a hozzájuk forduló „zimmer feriket”, hogy elegendő nyugtát adniuk.



Az üdülési, egyéb átmeneti szálláshely szolgáltatást végzők pénztárgép használatára kötelezettek – hívja fel a figyelmet Somogy megye főjegyzője. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy „amennyiben az adózó minden esetben számlát vagy egyszerűsített számlát állít ki, a  nyugtaadási kötelezettsége nem áll fenn, és pénztárgépet sem kell beszereznie. Ezt a bizonylatadási formát azonban be kell jelentenie az adóhatóság felé adatlapon. Ezt a bejelentést kizárólag elektronikus úton teheti meg, tehát ügyfélkapuval kell rendelkeznie az adózónak. A forgalmi adatokat ezt követően a jelenlegi szabályozás szerint a számla kibocsátását követő hét negyedig napjáig az erre szolgáló adatlapon kell bejelentenie. Amennyiben az adatszolgáltatási időszakban nem történt számlakibocsátás, az adatszolgáltatást sem kell teljesíteni.”

Csak a szezon végén, vagy évente egyszer kelljen jelentést készíteniük a forgalomról a fizetővendéglátóknak – ilyen törvénymódosítási javaslatot terjesztett a Kisosz a döntéshozók elé. Úgy véli a kiskereskedők és vendéglátók érdekvédelmi szervezete: életszerűtlen, hogy idős, a szobájukat, nyaralójukat csak a főszezonra kiadó, számítógépet nem használó magánszemélyek hetente jelentsenek az adóhatóságnak az ügyfélkapun keresztül. A Kisosz azt szeretné, ha az illetékesek figyelembe vennék törvénymódosítási javaslatukat és a szabályozást az élethez igazítanák.

1. Budapest

2. Siófok

3. Hajdúszoboszló

Nyári főszezonban:

1. Siófok

2. Hajdúszoboszló

3. Balatonfüred

4. Balatonlelle

5. Zamárdi -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!