Közélet

2014.07.30. 17:10

Minden harmadik képviselőjelöltnek fizetnie kell

A parlamenti pártok közül a Jobbik, az országgyűlésbe nem jutók közül a Magyarországi Cigánypárt (MCP) képviselőjelöltjeinél találta a legtöbb hiányosságot a Magyar Államkincstár (MÁK) az állami kampánypénzek felhasználásával kapcsolatban.

Vas András

Az áprilisi parlamenti választásokra a listát állító pártok, illetve jelöltjeik a korábbi éveknél sokkal nagyobb állami támogatást kaptak kampányukhoz, ám a MÁK adatai alapján kiderült, szinte mindegyik formáció jelöltjeinél akadtak elszámolási hibák. Eseteikben a felhasznált támogatás dupláját kell büntetésként befizetni az államkasszába, összesen 233 millió forintot.



Az Államkincstári adatokból kiderült, 598 egyéni jelölt nem ajánlotta fel pártjának a személyenként felhasználható egymillió forintot, közülük 196-an követtek el valamilyen szabálytalanságot. Az MCP esetében a 61-ből 41-en, vagyis jelöltjeik kétharmada nem tudott hibátlanul elszámolni. A parlamenti pártok közül a Jobbik 22, a baloldali ellenzéki pártok szövetségének hat, a Fidesz–KDNP négy képviselő-jelöltjének elszámolásával akadtak problémák. A leggyakrabban olvashatatlan számlák, nem kellőképpen indokolt felhasználás, s kampányidőszakon túli költés szerepelt a hibák között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!