Közélet

2014.07.31. 07:44

Utazás kalákában félpénzen - újra megtelnek a telekocsik

A hajdani Petőfi Rádió boldogult emlékű Ötödik sebesség című műsorának egyik legkedveltebb betétjének számított a főként külföldi utazásokhoz az útiköltséget csökkentendő útitárskereső szolgáltatás, a Telekocsi.

Vas András

A rendszerváltással elhalt ez a fajta szolgáltatás, ám a gazdasági válság hatásaként egyre többen gondolják úgy, érdemes akár idegenekkel is megosztaniuk autójukat, ha ezzel csökkenteni tudják az egekbe emelkedő benzinköltséget, esetleges autópályadíjat, s az internet adta lehetőségeket kihasználva keresnek útipartnert akár a legrövidebb utakra is. A hamvaiból feléledő telekocsi-szolgáltatások iránt egyre nagyobb az igény, az elmúlt két esztendőben például a két legnagyobb hazai szolgáltató forgalma hathavonta megduplázódott, regisztrált felhasználóiknak száma átlépte a negyedmilliót, s a két portálon keresztül havonta átlagosan 45-55 ezer utat bonyolítanak le az autósok, ám ez a szám várakozásaik szerint az év végére elérheti a százezret, a telekocsizók száma pedig az egymilliót.



– Üzleti ügyben meglehetősen sokszor kellett Nyíregyházára utaznom az elmúlt másfél évben – mondta Kabary Tamás, az oszkar.com egyik somogyi felhasználója. – Oda-vissza úgy 850–860 kilométer, harmincezer forint alatt nem lehetett kihozni, s mivel egyedül mentem, volt, hogy havonta kétszer ki kellett fizetnem. Egy cimborámtól hallottam a telekocsiról, s úgy gondoltam, meghirdetem az útjaimat. Nem fix összeget jelöltem meg, hanem a jelentkezőhöz igazítottam. Vagyis nem arról volt szó, ha valaki betársul, felezünk, hanem kértem tőle három-négyezer forintot. Jónéhányszor főiskolások jelentkeztek, eldumáltunk, akadt, akivel többször is utaztam, mindkettőnknek megérte.

Merthogy a szolgáltatás lényege: mindenki nyer rajta. Az utas a tömegközlekedés áraihoz hasonló, vagy még kisebb összegért a busznál, vonatnál sokkal gyorsabban ér célba – sokszor háztól-házig –, a sofőr pedig, ha nem is arányosan, de csökkenti az útiköltségét. Az utazási lehetőségeket bel- és külföldi célállomásokra egyaránt használják: akadnak, akik a szomszéd, tíz-húsz kilométerre fekvő településre ingázva is meghirdetik autójukat, mások több ezer kilométeres európai utakhoz keresnek társakat. Nemzetközi viszonylatban a legnépszerűbb  célpont Somogyból München és Frankfurt, de rengeteg északnyugat-német városba hirdetnek utakat: a külföldi munkavállalók számára sokszor olcsóbb és gyorsabb így ki-, illetve a hazajutás, mint tömegközlekedéssel. Kaposvárról egy müncheni fuvar már 16,5 ezer forintból kihozható, Siófokról 18 ezres ajánlat volt a legalacsonyabb, a megyeszékhelyről Passau 15, Nürnberg 21, Frankfurt 27, Köln 32 ezer forint. München vonattal Kaposvárról Budapesten át nagyjából 35 ezerből jön ki.

A szolgáltatást belföldön többnyire fiatalok veszik igénybe, akik a közelmúltban fejezték be egyetemi-főiskolai tanulmányaikat, s elveszítették diákkedvezményüket, viszont nincs autójuk, ám az átlagnál többet utaznak. Ráadásul az utazások során a betársulónak nem kell különleges vagy speciális biztosítást kötnie, ha egy balesetnél a vétlen autóban ül, a vétkes kötelező felelősségbiztosítása rá is érvényes.
– Főként Pestre járok telekocsival, már vannak állandó „sofőrjeim” – mondta nevetve Csapody Bálint. – Két éve végeztem a Közgázon, s bár hazajöttem, a haverokhoz sokszor felmegyek. A busz szerintem kényelmetlen, a vonat szinte mindig késik, a telekocsi viszont gyors, és a legtöbbször ott szállhatok ki, ahol kérem. Nekem nagyon bejött ez a szolgáltatás, de nem árt figyelni, ugyanis egyre többen megpróbálnak megélni belőle: bérfuvarosként tekintenek magukra, s alig kevesebbért viszik el az embert, mint a tömegközlekedés. Vagyis nem a saját költségeiket akarják csökkenteni, hanem pénzt látnak benne. Persze az lenne a meglepő, ha Magyarországon nem akadnának hiénák, akik ki akarják használni a jószándékú kezdeményezéseket...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!