Közélet

2014.07.31. 16:18

Bölcsődét avattak Balatonlellén

Munkacsoport dolgozik a szociális területen tevékenykedők bérezésének a javításán – jelentette be Novák Katalin, az emberierőforrás-minisztérium család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára csütörtökön Balatonlellén, ahol új bölcsődét avatott.

Fónai Imre

Hozzátette: a bölcsődei dolgozók számára ágazati pótlékot vezettek be, az ilyen intézmények finanszírozása pedig 23 százalékkal nőtt azáltal, hogy immár a beiratkozott kicsik számát veszik alapul. S 2010 és 2014 között hatezer új férőhelyet alakítottak, alakítanak ki. Változás még, hogy gondozónő helyett kisgyermeknevelőnek hívják a bölcsődei dolgozókat.

Az új balatonlellei Füles Mackó Bölcsőde huszonnyolc férőhelyet tesz hozzá az államtitkár által említett hatezerhez. A bölcsőde-üzemeltetés a tízezer lakos feletti települések esetében került be a kötelező feladatok közé, Balatonlelle tehát önként vállalkozott rá; Móring József Attila országgyűlési képviselő meg is jegyzete a csütörtöki avatón: bátrak voltak, de ez a legjobb befektetés a jövőbe.

– Sikerült könnyebbé tenni a kisgyermekes édesanyák visszatérését a munka világába – mondta Novák Katalin államtitkár. – Nem tudom, minden munkáltató tudja-e, hogy milyen hasznos lehet egy kisgyermekes édesanya alkalmazása? Hiszen megbízhatók, jó szervezők, logisztikában verhetetlenek, és érdekeltek a gyors munkavégzésben, hiszen sietnek odaérni a bölcsibe a csöppségükért. Ehhez tettük hozzá azt, hogy három éven át anyagi motivációt is nyújtunk az őket alkalmazó munkaadónak, újabban a három-, vagy többgyermekesek esetében már öt évig tart ez az időszak. Remélhetően így már minden munkaadó számára vonzó a foglalkoztatásuk. Talán nem tudják elegen, hogy három év alatti gyermek esetében részmunkaidős állást is kötelesek biztosítani, ha az anyuka azt igényli.

Novák Katalin szerint fontos annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy az édesanya akár a gyermek egyéves korában is könnyen vissza tudjon térni a munka világába. – Akár rákényszerül erre, akár egyszerűen csak dolgozni szeretne már újra. Gyakran elhangzik a kérdés, hogy hol a nagymama? Nos, nem minden családban „áll rendelkezésre”, ezért kell minél több bölcsődei férőhely, vagy éppen családi napközi. Az is fontos, hogy ezeknek az intézményeknek rugalmas, a munkaidőhöz alkalmazkodó legyen a nyitva tartása. Öröm, hogy a balatonlellei Füles Mackó Bölcsőde is ilyen lesz.


Nyolcvanöt három évesnél fiatalabb gyermek


Régi álmunk, hosszú idő óta jogos igény volt egy bölcsőde építése – emlékeztetett Kenéz István balatonlellei polgármester a csütörtöki átadón. Hozzátette: a városbéli apróságokat eddig a szomszédos balatonboglári bölcsi fogadta, de csak korlátozott létszámban. Most az óvoda mellett adhatták át a Füles Mackó Bölcsődét, melyre pályázaton nyertek el 113 millió forintot és csak minimális önrészt kellett hozzátenni ehhez az önkormányzatnak. A városvezető felidézte, hogy a kivitelezés nem volt zökkenőmentes (ahogyan lapunkban annak idején megírtuk, szakítottak az első kivitelezővel, újat bíztak meg és az fejezte be végül – a szerző), de úrrá lettek a problémákon. Az új intézmény nyolc munkahelyet is teremt.
Azt is megtudtuk az avatón, hogy Balatonlellén nyolcvanöt a három évesnél fiatalabb gyermekek száma és tizenegy várandós anyuka áll szülés előtt. Azaz várhatóan valóban lesz igény az új bölcsődére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!