Közélet

2014.08.01. 10:07

Csillag a szentgyörgyi vár alaprajza

A Balaton-part és Somogy minden településéről érdemes útnak indulni a balatonszentgyörgyi Csillagvárba. Számos kiállítás, a kínálathoz és finomsághoz képest olcsó csárda, továbbá állatsimogató is várja a látogatókat.

Czene Attila

A Balaton nyugati csücskében, a tó fölé emelkedő erdős domboldalon található a Festetics grófok vadászvára, melyet 1820–1821 között emeltek. Tulajdonosa Festetics László gróf volt, eredetileg a környező erdőségeiben élő vadállatok miatt vadászháznak rendezte be. Az akkori romantikus korszaknak megfelelően, négy esztendő múltán már árokkal és magas sánctöltéssel egészítették ki, így már valóban egy középkori végvárra hasonlított.



A csillag alaprajzú épület a világon egyedülálló –, engem teljesen lenyűgözött. A fedett vár központi helyiségében található a több mint harminc méter mély kút, a kapitány-az őr és pihenő szobák, a füstös konyha. Itt kapott helyet a középkori életpanoptikum, mely hűen mutatja be a múlt egy napját: például a falusi pappal vitázó várkapitányt, lakomázó vitézeket, őrséget teljesítő katonákat, falusi kovácsot, ki éppen fogat húz, konyhán serénykedő asszonyokat. Érdekes lehetett itt élni még laptop nélkül is…

A görögkereszt alaprajzú kazamatákban, a pincerendszerben kapott helyet a világon egyedülálló huszármúzeum, ahol másfélszáz lovas katona ad képet a régmúlt díszes viseletéről. Magyarország legnagyobb panoptikumában közel félszáz magyar király, fejedelem, hadvezér, költő és író megtévesztésig hű viaszszobra is látható, melyek korhű öltözékben és környezetben varázsolják a múltat elénk. Atillától Horthy Miklósig, 1500 évet felölelve teszik a látogatót időutazóvá. Külön pódiumra kerültek az erdélyi fejedelmek az 1848-as és a Rákóczi szabadságharc nagyjai. Egyedülálló kiállítás az Apáca és Papi rend viseletei, mely százhúsz darab porcelánbabán pompázik, ahogy a várat ma üzemeltetők honlapján is olvashatjuk.

Az 1500-as évek végére kialakult végvári vonalat Dunántúlon a Balaton déli partja képezte s így Somogy megye állandó hősi harcok színtere lett. Bár a Csillagvár jóval később épült, végleges kialakítása sokakban azt az érzetet keltette-kelti, mintha a végvárak kialakulásának évszázadában emelték volna. Az épület negyven méterre magasodik a Balaton fölé. Furcsa ferdesíkú falas, csillag alakja, lövésablakai, felvonószerkezete, egykori toronyra mutató falmaradványai, belső kútja, a pincéből a padlásra vezető minaret-szerű homokkő csiga-lépcsői, és sarokbástyás sáncai vannak. Pincéje görögkereszt alakú. Építészeti megoldása a világban egyedülálló. Kútjához az öngyilkos vőlegény és koszorúslány, valamint betyárbújtató barlangok legendája fűződik, de a kútásók tragédiáról csak levéltári kutatásokból lehetett tudomást szerezni.

Láthatók még itt többek között középkori kínzóeszközök, mutatva a régmúlt urainak kegyetlenkedéseit, rengeteg baba, főképp a gyermekek örömére, valamint egy úgynevezett Csigaparlament, amit Miskei Ilona 14 éven át 4,5 millió pannon-tengeri csiga felhasználásával épített föl.
A Csillagvár iránti kíváncsiság kielégítése után a környezet pihenésre alkalmas zöld, benne kapott helyet az eredeti magyar állatok simogató helye, a játszótér és a csárda is.

Czene Attila Balatonszentgyörgy, Csillagvár -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!