Közélet

2014.08.19. 07:43

Ez már nem kátyú, gödör! Indul a nagy őszi betömés az utakon

Rövidesen vége a nyárnak, de már az őszi aszfaltozásra készülnek az útépítők: Somogyban az idén még 15 ezer négyzetméternyi felületen végeznek burkolat karbantartási munkát. Iskolakezdés előtt megnyugtató hír Kaposváron: a megújult belvárosi átkelőnél a héten fejezik be a kivitelezési munkálatokat.

Harsányi Miklós

Somogyban az év első felében eddig csaknem 45 kilométernyi útszakasz burkolat felújítási fejeződött be, mely összesen 17 települést érintett, s ezen kívül a Marcali- Galamboki összekötő út 4,2 kilométeres szakasza kapott új burkolatot.
– Utóbbi projekt esetében a burkolat megerősítése két ívkorrekcióval egészült ki, autóbusz öblöket építtettünk, illetve a meglévőket felújíttattuk, ezen kívül a vízelvezetési rendszer és forgalomtechnika felújítása is elkészült – tájékoztatott hétfőn Pécsi Norbert, a Magyar Közút szóvivője. – Hasonló teljes körű felújítás történt a szilvásszentmártoni bekötőút hat kilométeres szakaszán. Az érintett települések: Kaposvár, Kaposszerdahely, Szenna belterület határáig. Itt a burkolat felújításán, megerősítésen kívül hídfelújítás, vízelvezetési rendszer rekonstrukció és a forgalomtechnika felújítása is lezajlott.



– Drávatamásiból jövök, s számomra egyértelmű, hogy Dél-Somogyban is jó pár helyen ráférne a felújítás az utakra – hangsúlyozta hétfőn Mezey István, a kaposvári Kaffka Kft. ügyvezető igazgatója. – Nem mindegy, hogy az autóval kátyúkat, gödröket kerülget az ember vagy normális módon vezethetünk.
Pécsi Norbert a napokban kezdődő munkálatokra utalva kitért rá: folyamatban van a Lengyeltóti-Balatonboglár összekötő út 5,36 kilométeres szakaszának felújítása (érintett település Balatonboglár, Szőlőskislak), amely már új burkolatot kapott, a padka és árokrendezés valamint a Szőlőskislaki híd felújítása azonban még folyamatban van ezen a szakaszon.

– E mellékút következő öt kilométeres szakaszának felújítása is várható – érintett település Lengyeltóti – körforgalom építéssel együtt – tudtuk meg. – Ennek a beruházásnak még folyamatban van a közbeszerzési pályáztatása, így ott leghamarabb 2015 tavaszán indulhatnak el a kivitelezési munkálatok.
Endrédi János nyugalmazott kaposvári forgalomtechnikai mérnök egyetért a kisebb forgalmú szakaszok rendbe tételével, ám felvetésünkre – miszerint melyik út modernizálását érzi kiemelten fontosnak – azt mondta: leginkább a 67-es utat, Kaposfüredtől Somogytúrig kellene korszerűsíteni.
– Tudomása szerint egy-egy szakasz építési engedélye már meg van, ami igen fontos egy beruházásnál – húzta alá. – Bár tetemes forrást igényel a beruházás, ám közlekedési és gazdaságélénkítő szempontból is egyaránt lényeges lenne, hogy mielőtt elkezdődjön a projekt.
Pécsi Norbert a közeljövőben kezdődő munkálatokra utalva kitért rá: nagyobb felületű burkolat karbantartási munkákat az év hátralévő részében összesen körülbelül 15 ezer négyzetméternyi felületen terveznek. Példaként utalt a 67-es útra (Mernye és Somogytúr között több szakaszon), a 6701-es út 27-30 kilométerszelvényei között, a somogyszentpáli, a várdai, a libickozmai és kapolyi bekötőútra is.

– Továbbá tervezzük egyrétegű emulziós felületi bevonat készítését 35,4 ezer négyzetméternyi felületen a zalai és somogymeggyesi bekötőúton valamint Tab és Bábonymegyer között – számolt be érdeklődéünkre a szóvivő. Hozzátette: az útfelújítási munkákon kívül folyamatban van a balatonszentgyörgyi felüljáró teljes átépítése.

Ezt augusztus végén, szeptember elején tervezik, s azt is megtudtuk, hogy a szezon után indul várhatóan a siófoki Sió-híd felújítása. Ezen kívül a tervek között szerepel a 66-os és a 6621-es út csomópontjának korszerűsítése is. Úgy tűnik, hogy napokon belül tovább javulnak a közlekedési feltételek a megyeszékhelyen. Pécsi közölte: Kaposvár átkelési szakaszán a 610-es főúton az önkormányzattal közösen közúti jelzőlámpa telepítést, gyalogátkelők létesítését és akadálymentesítését végzik. A kivitelezési munkák várhatóan a hét folyamán elkészülhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!