Közélet

2014.08.19. 15:37

Francia repülősök vették be Kaposújlakot - fotók

Olykor 400 kilométeres tempóval hasítottak a pilóták: bravúros légi manőverek, lenyűgöző megoldások tárultak kedden az érdeklődők elé Kaposújlakon, ahol francia műrepülők vették birtokba a bázist. A közelgő matkói Európa-bajnokságra készült a külföldi válogatott, ahol a világ legkiválóbb műrepülői mutatkoznak be.

Harsányi Miklós

Dobott orsó, legyező, dugóhúzó, bukfenc, leborítás, halljuk a szakkifejezéseket, miközben a kaposújlaki bázison araszolunk előre. A hangárban pazar látvány tárul elénk: egy kék, fehér, piros színekben pompázó Extra 330 SC-t készítenek elő felszállásra. Alapos ellenőrzés, minden részletre kiterjedő vizsgálat előzte meg a gyakorlást. Egyelőre csak edzőtáborozásról van szó, hiszen a Cirrus Hungary szombattól szerdáig a kaposújlaki bázison látta vendégül a francia csapatot, melyben civil- és katonai pilóták egyaránt megtalálhatóak.



– Figyelem, felszállás – szólt társának az egyik francia műszakis, miután társai a sok tízmillió forint értékű gépet gondosan végig ellenőrizték. Jerome Houdier, a francia repülő szövetség elnöke elégedetten nyugtázta a pilóták felkészültségét.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Felszállásra készen
[/caption]

– Rendkívül jól érezzük magunkat Kaposújlakon, kiváló feltételeket biztosítanak számunka – hangsúlyozta. – Fontosnak érzem, hogy a közelgő verseny színhelyének közelében végezzük el a gyakorlatokat. Akárcsak Dél-Afrikában vagy máshol a világon, meg kell szokni az adott térség jellemzőit, időjárási és egyéb körülményeit. Azt gondolom, hogy alaposan felkészültek a versenyre a pilóták, persze a bajnokság egészen más, mint az edzés.

A mester nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, mint mondta, a versenyen számos kiváló pilóta mutatkozik be. Úgy érzi, csapatban dobogós helyre van esélyük, s egyéniben is fényes érmet szerezhetnek a műrepülőik.
– Ezért érdemes ide jönni – jegyezte meg egy kaposvári férfi, aki hosszú időn át követte figyelemmel a franciák légi akcióit. – Hihetetlen, hogy mire képesek a pilóták, A tv-ben is izgalmas a verseny, de a valóság minden képzeletet felülmúl. A hang, a látvány, a repülők profizmusa egyaránt lenyűgöző.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az égen gyakorol valaki
[/caption]

A csapatvezető és néhány társa rövid útra invitál. Kisbuszba vágjuk magunkat, a hangártól néhány száz méterrel távolabbra fekvő megfigyelő pontra tartunk: kamera rögzítette a gyakorlatot, miközben a szakemberek részletekbe menően elemezték a látottakat. Azt mondják: a gyakorlás során a legváratlanabb szituációkra is fel kell készülni, a levegőben a másodperc tört része alatt szükséges meghozni a döntést. 
– Döntő a harmónia, a kiegyensúlyozottság: agyban és fizikailag egyaránt a topon kell lenni – emelte ki Alexandre Orlowski, aki vadászrepülő és hosszú évek óta műrepülő. – A felkészülés során lépésről lépésre megtervezzük a feladatot, s rengeteg gyakorlással lehet eljutni a kívánt szintre. Persze a megméretésen bármikor előfordulhat meglepetés... Nos, ezért kiemelten lényeges az időzítés vagyis az adott pillanatban kell a lehető legjobb formát nyújtani. Először vagyok Kaposújlakon, s úgy tapasztaltam, minden körülményt megteremtettek az ideális gyakorláshoz. Még az időjárás is kedvez: ideális a hőmérséklet akárcsak a szélerősség is.

A versenyen nagyjából 5-6 percig tart a látványos elemekkel tűzdelt bemutató, a tréning során csaknem negyedórát repülnek a pilóták. Esetenként hihetetlenül kemény a bevetés, akár 7-8 G-s megterhelés nehezedik a sportolókra, s óránként olykor óránként 400 kilométeres sebességgel hasítanak a levegőben. A felkészülés során egyébként csak füves terület felett repültek, ezzel is a leendő versenyre gondoltak: a betoncsík vagy egyéb más létesítmény ugyanis megkönnyíthetné a tájékozódást. Bár a francia pilóták gyakorlatát nem verték nagy dobra, a gépek jellegzetes dübörgése több környékbelit kicsalogatott a kaposújlaki bázisra.
– Mint a golyó, úgy emelkednek a magasba a repülők – szórta a dicséretet Gál Ferenc nyugállományú alezredes. – Hihetetlenül finom manőverekre alkalmasak ezek a gépek, s az ehhez szükséges erőt könnyedén leadja a motor. Órákig el tudnám nézegetni, amit ezek a pilóták csinálnak.
Hamvai Gyula, a Cirrus Hungary ügyvezető-főpilótája szerint a repülés igazi csapatmunka. Rendkívül lényeges, hogy az adott közösségben meg legyen az összhang, csak így várható el a megfelelő eredmény.
– Nagyszerű, amikor reggel kinyitjuk a hangárt, s feltűnik a nyolc gép – jegyezte meg. – Profi a csapat: a hozzáállásuk, a munkájuk valamennyi mozzanata erre utal. Remélhetően kedvező tapasztalatokat szereztek Kaposújlakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!