Közélet

2014.08.20. 08:09

Travolta-hanggal hódított a Balaton „Megasztárja”

2012 után ismét somogyi győztes a Balaton hangja tehetségkutatón, Balatonszárszón: a gyékényesi Decsi Csaba kapta este a verseny fődíját.

Fónai Imre

Szeretünk szomorúak lenni, jegyezte meg Hevesi Tamás zsűrielnök annak kapcsán, hogy a 15-20 évesek korcsoportjában a tíz dalból mindössze három volt vidám. Tóth Dániel például kuriózumként a saját szerzeményét énekelte és fiatal korának minden keservét beledalolta: A szívem fáj még.
A Balaton hangja, a szárszói „Megasztár” amúgy alighanem az ország legolcsóbb költségvetésű tehetségkutatója.
– Annyiba került nekünk, amennyiért ásványvizet vásároltunk a zsűritagoknak, egyébként ismét csak megmutattuk, hogy nem kellenek milliók egy ilyen telt házas és persze ingyenes rendezvényhez – így Dorogi Sándor balatonszárszói polgármester a Csukás Színházban. – A kultúros munkatársak, a technikusok mind helybéliek és önzetlenül végzik a dolgukat, a helyi cégek, vállalkozások ajánlottak fel díjakat, annyit, hogy mindenkinek jut valami. Én nem is tehetségkutatónak mondanám a Balaton hangját, hanem szereplési, megnyilvánulási lehetőségnek e fiatal, sok mindenből kihagyott 10-30 éves korosztály számára. E téren mindig van, lesz tartalék, hiszen lám, a harmadik megméretésre is több mint százan jelentkeztek az ország minden részéből, s a válogató után jutottak be huszonnégyen a döntőbe.

Szárszói hagyomány, hogy csupa magyar dalokat énekelnek a sztárjelöltek, s feltűnt, hogy a musical nem veszített népszerűségéből: sorjáztak a betétdalok a vasárnap esti fináléban a Rebeccából, a Padlásból, a Pocahontasból, a Valahol Európában című műből, a Herculesből és persze a kihagyhatatlan Jézus Krisztus Szupersztárból. Akadt persze Pancsoló kislány is a legkisebbek között, de Cserháti Zsuzsa került élre az idén a népszerűségi toplistán, tőle énekelték a legtöbb számot a fiatalok, akik három korcsoportban léptek zsűri és közönség elé. Ami a nézőtérről is megállapítható volt, ugyanarról beszélt Hevesi Tamás is, a zsűriasztal mögül: – Óriási előrelépést látunk a színvonalban három év alatt. Kitűnő énekhangokkal találkoztunk, vannak őstehetségek is. Sose volt még ilyen nehéz a zsűri dolga Balatonszárszón.

Azért persze valahogyan döntésre jutottak, s 2012 után ismét somogyi győztest hoztak ki, a 21-30 évesek között indult gyékényesi Decsi Csaba személyében, akinek a hangját az egyik zsűritag Travoltáéhoz hasonlította, Hevesi Tamás pedig „igazi amerikásnak” minősítette. S hogy hová lehet eljutni a Balaton hangjának? A tavalyi győztes, a fővárosi Tóth-György Viktória alig győz eleget tenni a fellépés-felkéréseknek (nemrég a testvérvárosban, Hajdúszoboszlón éppen Balatonszárszót képviselte), az első nyertes, a csokonyavisontai Katz Zsófia pedig ma már az Operettszínházban kap komoly musicalszerepeket.



A Csukás Színházban a közeli vasutat is „be kell kalkulálni”; nos, az első és az utolsó versenyző énekét foglalta mintegy keretbe az elrobogó tehervonat, tudják, az, amelyikből nincs több a Balaton partján most sem, mint máskor, a MÁV szerint ez csupán érzéki csalódás...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!