Kék hírek, bulvár

2014.08.21. 08:00

Névtelen bejelentés: tűzoltókat riasztott a telefonbetyár

Harminchat óra közérdekű munkára ítélte a bíróság azt a fiatalkorút, aki márciusban valótlan bejelentést tett a 105-ös segélyhívón. Szakemberek szerint visszatartó ereje van a korábbinál szigorúbb jogszabályoknak: három éve 43 szándékosan megtévesztő jelzést kaptak a somogyi tűzoltóságok, idén négy valótlan bejelentést rögzítettek.

Harsányi Miklós

Tűzesetet jelentett be a telefonáló, miután a műveletirányítási központ ügyeletese azonnal riasztotta a nagyatádi tűzoltókat. Két gépjárműfecskendővel vonultak a lakóházban felcsapó lángok megfékezésére – ezt az információt adta ugyanis a bejelentő –, de a megadott címen nem tapasztaltak tüzet.

– A hangfelvétel alapján gyorsan fény derült a „telefonbetyár” kilétére, a bíróság pedig a minap elmarasztalta – tájékoztatott Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Hozzátette: jó, ha tudják a névtelenül telefonálók, hogy telefonszámukat akkor is rögzíti a rendszer, ha ők azt letiltották. Aki feleslegesen, valótlan okból hívja a 105-ös telefonszámot, szabálysértést követ el, s 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal is büntethető.

Heizler György, a megyei tűzoltószövetség elnöke azt mondta: régi gond ez, gyakran gyerekek, fiatalok tettek valótlan bejelentést a tűzoltóságon, s vélhetően nem gondoltak a következményekre. Fontos, hogy érezzék: milyen nagy veszélyt okozhat cselekedetük. A feleslegesen riasztott tűzoltók vonulása alatt épp akkor történhet máshol baj, s ezzel megnőhet a kivonulási idő.
Nagy Tamás, az egyik kaposvári biztonságtechnikai vállalkozás tulajdonos-ügyvezető igazgatója szerint a megelőzésen túl fontos, hogy arányos büntetés vegye kedvét a "telefonbetyároknak".

Bázelné Mihályka Szabina kifejtette: Somogyban 2012 májusától a műveletirányítási központba futnak be a jelzések. Ezzel sikerült jelentősen csökkenteni a téves és a szándékosan megtévesztő jelzések számát. Ez nagyban köszönhető a megyei műveletirányító ügyeleten szolgálatot teljesítő tűzoltóknak, akik hatékonyan szűrik meg a bejelentéseket.
– Komoly visszatartó ereje van azoknak a tavaly életbe lépett jogszabályi módosításoknak is, amelyek lehetővé teszik, hogy a téves jelzést kezdeményező személyt a költségek megtérítésére kötelezze a hatóság, a szándékosan megtévesztő jelzést adóval szemben pedig szabálysértési eljárást indítson – tette hozzá. – Míg 2011-ben 43 szándékosan megtévesztő jelzés érkezett a somogyi tűzoltóságok ügyeletére, addig 2012-ben ezt a számot sikerült 24-re redukálni, az idén csupán négy valótlan bejelentés futott be a megyei műveletirányítási központba.



Ha valaki indokolatlanul felhívja a segélyhívó számot, és ezzel elvonja a figyelmet a valós káresetektől, kockáztatva ezzel mások biztonságát pénzbírsággal sújtható, amelynek összege 5000-től akár 150 ezer forintig is terjedhet, sőt a valótlan bejelentést a bíróság elzárással is büntetheti. A tűzvédelmi törvény értelmében a tűzoltással, műszaki mentéssel és ezek jelzésével kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére köteles az, aki a beavatkozást igénylő eseményt szándékosan okozta, vagy szándékosan megtévesztő jelzést adott tűzesetről, balesetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!