Közélet

2014.08.23. 07:00

Elszámoló számla bemondásra: minden trükköt bevett a DRV?

Elfogyott a türelmük, ezt állítja a siófoki Nikovicz Beáta; a DRV ugyanis annak ellenére, hogy a jogszabály ezt 2013 márciusa óta lehetővé tenné, továbbra sem a mellékmérők alapján számlázza a vízdíjat a társasházaknak. Áttörést attól a fórumtól várnak, melyet augusztus 27-én tartanak, s ahol ott lesznek a balatoni régió társasházi közös képviselőin kívül a DRV illetékesei is.

F. I.

– Végre itt egy jó jogszabály, erre várunk húsz éve, de a DRV minden trükköt bevet, hogy ne kelljen az egyes mellékmérők állása alapján számláznia, hanem továbbra is a főmérő alapján tehesse – így Nikovicz Beáta, számos siófoki társasház közös képviselője. – A fogyasztók (nem csak az általam képviselt társasházakban, hanem másikakban is) eleget tesznek annak, amit a jogszabály számukra előír. Lehetővé teszik az évi kétszeri leolvasást, rendben fizetik a részszámlákat és hitelesített mellékmérővel rendelkeznek. A szolgáltató az, amelyik megszegi a törvényt. Ez ugyanis kimondja: elszámoló számlát a tényleges óraállás alapján kell készteni. A DRV ezzel szemben azt plakátolta ki a társasházakban: aki a leolvasás időpontjában nem tudja biztosítani a leolvasó bejutását, az diktálja be, vagy írja ki az óraállást. Csakhogy az új jogszabály ezt már nem teszi lehetővé. A vízmű persze ezt nagyon jól tudja, de így ki tud bújni alóla, hogy a mellékmérők alapján számlázzon. E plakátolás helyett háromszor is értesítenie kellene a fogyasztót (az elszámoló számlán, a lépcsőházban öt nappal korábban, illetve értesítőt hagyva), mikor jön vissza a vízóra-leolvasó. Becslést már nem enged meg a jogszabály, azt a gyakorlatot sem, amit a DRV folytat: azt mondja a nála jelentkezőknek, hogy diktálják csak be az óraállást. Nos, pont így éri el, hogy ne kelljen a mellékmérőt figyelembe vennie.

Nikovicz Beáta úgy mondja, ő a „mumus”, ügyintézőtől igazgatóig mindenki ismeri már a siófoki székhelyű szolgáltató társaságnál és nem véletlenül, hiszen a fogyasztóvédelemnél, az energetikai hivatalnál, sőt, Németh Szilárd rezsiügyi biztosnál is vizsgálatot kezdeményezett már ez ügyben. Elvégre szerinte (és persze így látja a többi közös képviselő is) a valódi társasházi rezsicsökkentés a vízdíjban rejtezik...Ezzel együtt nem készülnek „háborúra” a DRV-vel, békés fórumra számítanak, de úgy érezték, össze kel fogniuk, egységet mutatniuk, hogy ne tudják őket egyenként megosztani...



Kérdeztük a DRV Zrt.-t is a témában, s azt válaszolták: „A DRV a számlákat mindenkor az érvényben lévő jogszabályok szerint készíti el, a felhasználók érdekeit szem előtt tartva. A mellékmérők alapján történő számlázási gyakorlatot is az elsők között alkalmazza a társaság az országban.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!