Közélet

2014.08.22. 08:04

Puzsér Robert Balatonja - felér egy becsületsértéssel

A Balaton a kivagyiság, a kapzsiság és a kultúranélküliség zarándokhelye, Siófok a rendszerváltás utáni Magyarország nyomorúságos tükre, vagy ez nettó demagógia, hovatovább becsületsértés? Keményen beszólt a Balatonnak (is), különösen Siófoknak a Mandiner blogon Puzsér Róbert „médiaszemélyiség”, válasz a szezon előtt alakult Balatoni Kör-alapító Kardos Gábortól érkezett rá.

F. I.

Puzsér „Anyátoknak a Riviéra!” című irományában azt állítja, olyan sekély ma már a víz a déli parton, hogy hiába menetel az ember kitartóan, csak nem ér a térde fölé. Ehhez képest: soha nem volt még olyan magas a Balaton vízszintje sem a nyári szezon elején, sem a végén, mint az idén; a 115 centiméteres jelenlegi átlagvízállás öt centivel haladja meg az érvényes felső szabályozási szintet.
Puzsér, tehát akinek a 115 centis átlagvízszintű Balaton se ér térdig, szomorúan szemléli, ahová „gyermeki éveim Paradicsoma a rendszerváltás nyomán züllött”. Amiért szerinte „a velejéig kapzsi Balaton-parti kereskedelmi szektor a felelős. Amikor a magyar embernek már az az élménye, hogy Nyugat-Európában egy vagy két héten át olcsóbban kijön vacsorával meg szállással, mintha a Balatonon lenne, akkor jogos a felháborodás és indokolt a döntés, hogy a németek mintájára a hazai turisták is hátrahagyják a magyar tengert új úticélok reményében. Mi zajlik ma a Balatonon? Mi az uralkodó mentalitás? Az, hogy abban az ócska, még kifőzdének sem nevezhető hekkezőben vagy lángossütő bódéban, amelyik papírtányéron rakja le eléd a sült kolbászt, a háromszoros árát hagyod a budapestinek. Nem a salgótarjáninak, vagy a kecskemétinek. Aztán, amikor számon kéred az ötszáz százalékos hasznot, képesek azt a pökhendi választ adni, hogy őnekik három hónap alatt kell kitermelniük azt, amire másnak Budapesten egy éve van. És erre a gondolkodásmódra még büszkék is! Ki mondta ezeknek, hogy kilenc hónapig nem szabad dolgozniuk? Ma már leginkább csak azok vannak lent a Balatonon, akiknek saját nyaralójuk van, egyrészt mert nem kell költeniük szállásra, másrészt mert ők el tudják látni magukat, és nincsenek rászorulva a háromezerötszáz forintos sült kolbászra.”

Puzsér Róbert azt írja Siófokról, hogy prostistól, maffiózóstól „az egykori Aranypart ma nem több, mint egy kultúra nélküli proli-bazársor, ahol egymás mellett sorakozik a török büfé, az olasz étterem meg az amerikai diner house. Semmiféle arculata nincs a Balatonnak, a kivagyiság, a kapzsiság és a kultúranélküliség zarándokhelye lett az ezredfordulót követő évtizedre, amit megkoronáz a kommersz ízlés által a Balaton partjára növesztett rákos burjánzás: korábban a Beach House, de ma a Balaton Sound is már egy másik Sziget Fesztivál, egyre kommerszebb és egyre színvonaltalanabb programmal, egyre inkább külföldieknek.” Azzal zárja: remény csak a Nyugat-Balatonban van, amelyik távolabb esik Budapesttől...



A válaszcikket író Kardos Gábor (Balatoni Kör) ellenben úgy látja, sok minden változott pozitívan az utóbbi időben. „Itt alakult ki a legerősebb régiós tudat az országban, és itt érezhető a legkevésbé bármilyen kisebbrendűségi érzés Pesttel szemben. Nem véletlenül, mert a parton szelfiző tömegek is arra utalnak, hogy ma a Balaton sokkal menőbb Pestnél. Ugyan ki akarna szelfizni a Parlamenttel? Legfeljebb aki összetéveszti a vidékiséget a lúzerséggel.”
Kardos szerint a siófoki vigalmi negyed és proliturizmus példája alapján általánosítani arra, hogy az egész Balaton ilyen lenne, a lehető legolcsóbb, nettó demagógia, „olyan övön aluli ütés, amire ugyanúgy kár válaszolni, mint érvelésre, ahogyan a diszkó előtt arcoskodó izomagyúak gesztikulálását is nyilván félreértés lenne érvelésnek tekinteni. Balatoni emberként azt kell mondanom, eme általánosításaid felérnek egy becsületsértéssel. Majdnem olyan durva, mint amikor pártpolitikusokkal hasonlítják össze az embert. Értelmetlen azt állítani, hogy az egész Balaton olyan lenne, mint a siófoki éjszaka legalja. Te Robi, egyáltalán miféle mazochizmus vezetett téged oda? Nem illene kicsit jobban tájékozódni, ahelyett, hogy beérnéd az übergagyi büfés kajával? Vagy ha azt kértél, pedig láthattad milyen a hely, akkor minek panaszkodsz?”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!