Közélet

2014.08.21. 15:17

Éles gránátok, lőszerek kerültek elő a Drávából, fotók

Éles gránátok, gyalogsági lőszerek kerültek elő a Drávából, amelynek medrét ezekben a napokban tűzszerész búvárok igyekeznek megtisztítani a második világháborús robbanószerektől a barcsi hídnál.

Nagy László

A munka tavaly kezdődött, és most egy héten át folytatódik. Martin László tűzszerész rajparancsnok elmondta: hat méter mélyen, tizenhat fokos vízben, naponta 6-8 órán keresztül végzik a búvárok a mederfelderítést. Tizenketten dolgoznak Barcsnál, hat búvár merül, egymást váltva. Nagy a sodrás, magas a vízállás, s mindössze 25 centis a látástávolság. Eddig szovjet repeszaknagránátok, aknavetőgránátok kerültek elő a vízből.



– Hogy maradéktalanul megtisztítsuk a medret, az vízállástól és időjárástól függően még hetekig eltartana. Egyelőre csak részsikereink vannak, a terület még mindig szennyezett. Azonban minden egyes gránáttal biztonságosabb lesz a Dráva ezen szakasza – mondta Martin László. – Egy-egy búvár naponta 40-50 percet tölthet a hideg vízben. A magas vízállás, erős sodrás hatványozottan veszélyessé teszi a műveletet.

A jövő héten magyar-horvát közös katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak a barcsi hídnál. Azért érkeztek erre a hétre a Drávához a tűzszerészek, hogy veszélytelen területet adhassanak át a gyakorlatot végzőknek.
Elmondták: a folytatáshoz meg kell várni, amíg csökken a vízszint.

Lőszerszállítmányt robbantottak

A második világháborúban több lőszerszállítmányt felrobbantottak a hídon, a tűzszerészek ezeknek a maradványait semlegesítik, hogy biztonságossá tegyék a határfolyót. Az, hogy a második világháború után majdnem hét évtizeddel is előkerül jelentős mennyiségű lőszer a vizekből, azzal magyarázható, hogy a folyók és tavak változó vízhozama miatt időszakosan vagy tartósan területek válnak szárazulattá. Az elmúlt években a Balaton és a Duna környékéről érkező bejelentések száma ugrásszerűen megnövekedett. Az erősen szennyezett területek a Dráva sodorvonalában vannak, ahol az erős sodrás jelentősen megnehezíti a búvárok munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!