Közélet

2014.08.21. 15:27

Közös erővel a Balatonért

A siófoki rendezvényen többek között foglalkoztak a Balaton fejlesztési lehetőségeivel és terveivel, mind gazdasági, mind területi szempontból.

K. G.

Egy sekély vízű tóhoz tartozó érzékeny földrajzi terület, vagyis a Balaton és a déli vízgyűjtő területe példáján mutatták be az emberi tevékenységünk környezeti és társadalmi hatásait abban az uniós projektben, amelynek eredményeiről csütörtökön számoltak be Siófokon. A Balaton vízminőségét, természetvédelmét és környezetgazdálkodását vizsgálták, erről szerveztek szakmai napot és tanácskozást. Természettudományi, társadalomtudományi és folyamatmérnöki kutatócsoportok közösen ismertették az eddig elért eredményeiket, a területfejlesztési szakemberek pedig a 2014-től 2020-ig tartó időszakra vonatkozóan a Balaton térségét érintő kiemelt fejlesztési terveiket tárták az érdeklődők elé.



A projekt, amelyben a Kaposvári Egyetem Balaton Kutatóintézete és az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete vesz részt, célul tűzte ki, hogy megállapítsa azon feltételeket, amelyek a természeti környezet és a társadalom hosszútávon fenntartható fejlődéséhez szükségesek a Balatonon és a környező területeken. A siófoki rendezvényen többek között foglalkoztak a Balaton fejlesztési lehetőségeivel és terveivel az említett időszakra vonatkozóan, mind gazdasági, mind területi szempontból. A tó vízminőségéről is tanácskoztak, illetve bemutattak egy számítógépes modellt a Balaton fejlődéséről. A modell eredményeit területfejlesztési döntéseknél használják majd fel. A projekt még 2012 őszén indult, és jövő januárban ér véget. Az Európai Unió több mint 400 millió forinttal támogatta.

Lerontott meghívó - a szerző kommentárja

A Közös erővel a Balatonért elnevezésű tanácskozás első meghívója sokkal érdekfeszítőbb volt: ígérte magát az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár (előadásának címe: Források a Balaton kiemelt térség fejlesztésére), a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke és Siófok polgármestere is. Aztán az államtitkár lemondta a csütörtöki eseményt, s nyomában a többiek is. Emiatt kutatók adtak elő a Balaton vízminőségéről, vízmennyiségéről, ami nagyon fontos, de arról amúgy is naprakészen beszámolunk. Azt viszont, hogy milyen fejlesztésekre juthat pénz, nem tudni. De azért jut, ugye?

Címkék#siófok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!