Közélet

2014.08.22. 17:13

Látássérültekkel tandemtúráznak a Balaton körül

Negyedik alkalommal szervezte meg az idén a Mozdulj! Közhasznú Egyesület a látássérülteknek a tandemes Balaton körüli kerékpártúrát.

Márton László

Az idei túra – melynek a mottója: tandemezzünk együtt, hogy a szívünkkel is lássuk a világot –, annyiban különbözik az eddigiektől, hogy a megszokott 3-4 nap helyett öt napon át tart – mondta Fonyódon Tálos Marianna az egyesület elnöke. Ez egy integráció a sport és a kultúra jegyében, mivel nem csupán arról szól, hogy tekerünk. Egy közösség erősödik, barátságok szövődnek, fogyatékkal élők adnak műsort és mindemellett folyamatosan újabb emberek kapcsolódnak hozzánk.

– Fontos, hogy kinyújtsuk a kezünket a fogyatékkal élők irányába, mert ők készen állnak erre – hangsúlyozta Tálos Mariann, aki úgy látja, hogy a baráti társaságból alakult egyesületük eljutott oda, hogy egyre több embert, vállalatot tud megszólítani és egyre több támogatót, segítőt tud maga köré gyűjteni. 
Az augusztus 19 és 24 között zajló tandemes túrával, melyhez első alkalommal fotópályázatot is kapcsoltak, 30 látássérült számára tudott az egyesület felejthetetlen élményt nyújtani.



– Gyerekkori álmom volt, hogy körbekerekezzem a Balatont. Ez már tavaly megvalósult, mivel az idei már a második alkalom, hogy részt veszek a túrán, ahol megmutatjuk az embereknek, hogy a vakok, látássérültek nem csak otthon ülésre születtek. Lehet velünk együtt sportolni, kirándulni, túrázni – mondta Szalay Réka. Hozzátette, ez egy igazi kaland, miközben egy jó közösségben vannak látókkal közösen és a tekerés mellett kulturális eseményekre, múzeumba is eljutnak.

– Egy társaságban hallottunk a túráról és szinte azonnal eldöntöttük, hogy idén segítőként részt veszünk a férjemmel együtt. Mindketten segítő szakmában dolgozunk. Férjem szájsebész és gyógytornász vagyok. Szeretjük a természetet, szeretünk kirándulni, ha tudunk, segítünk másoknak, akkor miért ne csináljuk mindezt együtt, egy ilyen túra alkalmával – mondta Bandula Helén. Hozzátette, hogy itt lehet csak igazán értékelni, hogy milyen csodálatos áldásban van része annak aki, rendesen lát, hall, nem fogyatékkal él. Szeretnék ezt észrevetetni saját gyerekeikkel és másokkal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!