Közélet

2014.08.22. 19:14

Csatára készülnek, huszárok vonultak a belvárosban

Mintegy harminc huszár vonult teljes harci díszben Kaposvár belvárosában. A Kossuth téren megálltak, mert egy kupica pálinkára vendégül látta őket a Kapos Hotel vezetése. Huszártalálkozót rendezett a kecelhegyi lovassport egyesület, sőt egy csatát is megálmodtak a hadfiaknak.

K. G.

Tizenkét horvát huszár érkezett tucatnyi lóval pénteken a kaposvári Meiszterics lovastanyára. Magyarországról származó marócpusztai lovakkal jöttek, és kemény legények, katonaviselt emberek, mérte fel a társaságot Meiszterics László, a Kecelhegyi Lovassport Közhasznú Egyesület titkára, a huszártalálkozó házigazdája. Délután kaposvári sétára, huszárfelvonulásra invitálta bajtársait. A somogyi huszárok mellett a nagykanizsai, pécsi és székesfehérvári lovasalakulatok hagyományőrzői is részt vesznek az összejövetelen.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Huszártalálkozó Kaposváron
[/caption]
Nyolc-tíz egyesület huszárjait várták az egész országból, de a határokon túlról is sokan érkeztek. Biharkeresztesről a Széchenyi-huszárok gyarapítják a tábort, a székelyföldi Sepsiszentgyörgyről pedig gyalogos honvédek állnak csatasorba. Nekik segítettek megrendezni a kaposváriak a Nemzeti Vágta előfutamát, valamint az újvidéki Topolyán és Nagyvárad mellett is, ezért az ottaniak mind eljöttek a kaposvári huszártalálkozóra.



Hetven huszár és százötven gyalogos vív majd egy elképzelt „kecelhegyi” csatát a hétvégén, melyben osztrák dragonyosok és horvát lovasok alakítják majd az ellenfél szerepét, és bár az összecsapás imitált lesz, a hagyományok és egymás tisztelete valódi. A huszárrohamok mellett fokossal és karikás ostorral felfegyverzett szabadcsapatok is nyeregbe szállnak.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!