Közélet

2014.08.27. 08:00

Leváltották a panaszládát: közösségi oldalon a megyei könyvtár

Új internetes fórumon igyekszik elérni az olvasókat a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár.

K. G.

Legújabb kezdeményezésük, hogy megjelentek az ask.fm nevű közösségi oldalon. Ez egy négy éve indított, lettországi eredetű kezdeményezés, ahol a felhasználók kérdéseket tehetnek fel és válaszokat kaphatnak. Az érdeklődés anonim módon történik, a felelet csak regisztrációval lehetséges. A 37 nyelven elérhető közösségi oldalra egyetlen nap alatt 30 millió kérdés is felkerülhet. A megyei könyvtár nemrég regisztrált, azzal a nem titkolt céllal, hogy a névtelenség biztosításával olyan észrevételeket kapjanak az olvasóktól, melyeket esetleg nem osztanának meg személyesen a könyvtárosokkal, valamint igyekeznek elérni az oldalt elsősorban használó tizenéves korosztályt is.

– Kísérleti jelleggel vezettük be, máris szép sikert aratott – mondta az ötletgazda, Horváth Péter könyvtáros. – Kérdés csak akkor jelenik meg, ha megszületett rá a válasz, így elkerülhető a trollkodás, vagyis az, hogy valaki provokatív kérdésekkel bombázzon bennünket. A facebook oldalunk népszerűsége adta az ötletet, ott 3800 embert tudunk elérni, rendszeresen megmozgatjuk az olvasókat. Most egy képküldős játékot találtunk ki, megkértük olvasóinkat, ha nyaralás közben egy irodalmi mű helyszínén járnak, fotózzák le, és küldjék be nekünk. Kaptunk már képeket például Egerből, Erdélyből, sőt Párizsból is.

A könyvtárosok azt mondják, nincsenek kevesebben a könyvbarátok, a statisztika szerint nem változott a látogatóik száma. 5500 beiratkozott taguk van, a kikölcsönzött dokumentumok száma pedig eléri a 68 ezret. Az a tapasztalaták, hogy újabban a nyáron sem csökken a látogatottság, feltehetően azért, mert a gazdasági válság óta sokaknak nincs pénze nyaralásra, ellentétben azzal, hogy húsz éve még a nyár jelentős visszaesést hozott a könyvtárakban. Mára újra felfutóban van a szépirodalom, egyre többen keresnek ilyen műveket a megyei könyvtárban, de nem csökkent a krimik, a fantasy és a szerelmes regények olvasottsága sem. Sok rendezvényt is szerveznek, szeptember 4-én Komáromi Gabriella irodalomtörténész Janikovszky Éváról írt könyvét mutatják be, a szerzővel Gombos Péter beszélget.



Az ask.fm oldaltól azt várják, hogy kiváltsa a panaszládát, ami régóta rendelkezésre áll a könyvtárban, de ezzel csak kevesen éltek, ilyenkor leginkább azt az észrevételt tették, hogy jó lenne lecserélni a téka elöregedett számítógépeit modernebbekre.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!