Közélet

2014.08.28. 08:00

Felemás kilátások: a nagyok gyarapodnak, a kicsik küzdenek

Felemás gazdasági kilátások: amíg a kis- és középvállalkozói réteg jelentős része egyik hónapról a másikra él, addig egy friss felmérés szerint nőttek a nagyvállalatok pénzügyi várakozásai. Az eredményt jórészt az export húzza fel.

Harsányi Miklós

A hazai nagyvállalati szektor pozitívan látja pénzügyei jövőbeni alakulását: a vállalatok átlagosan 3,8 százalékos árbevétel-, s 3,3 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek. A K&H növekedési index kutatásának legutóbbi eredménye szerint az exportértékesítésből várt bevételnövekedés mértéke meghaladja a belföldi eladásokból remélt emelkedést.

Ojtó Lajos, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke kiemelte: jó hallani a nagyvállalati ágazat optimista várakozásairól szóló híreket, gond, hogy ezek közül megyénkben rendkívül kevés található.
– Lehetne jóval több, akkor egészen bizonyosan előrébb tartana a somogyi gazdaság – folytatta. – Nemcsak a foglalkoztatás-, a termelés-, a beruházás-, illetve a vállalati kultúra erősödésében látszanának az eredmények, a megye gazdasági súlya is erősödne.
Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár igazgatója – a felmérésre hivatkozva – rámutatott: hihetetlenül szemfülesnek, találékonynak kell lenni manapság a cégvezetőknek, ha boldogulni akarnak. Társaságuk sajátos helyzetét említve azt mondta: az export meghatározó. Ha erős a külpiac, akkor egyik hónapról a másikra jelentősen nő a bevétel, ellenben ha a német, francia vagy a skandináv megrendelők visszafogják magukat, úgy rögtön érezhető a hullámvölgy.
– Az első félévben – az elmúlt év hasonló időszakához képest – 8 százalékos visszaesést mértünk, s 2,2 milliárd forint volt a bevételünk – tudtuk meg. – Szeptembertől viszont előreláthatóan újra szárnyal a termelés és az értékesítés, a korábbi hónapokhoz viszonyítva kiemelkedő forgalmat várunk. Erre az évre 4,2-4,3 milliárd forintot terveztünk, s ha nem üt be a krach, idei bevételünk elérheti a 4,4 milliárd forintot. Csodák nincsenek: kitartó munkával, a költségek lefaragásával kívánjuk növelni a forgalmat. 2015-ben a 4,6 milliárdos szintet lőjük be.



Dévai Tibor, a kaposvári Lamello Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója szerint nem túlzó a felmérésben szereplő bevétel- és nyereségnövekedés. A képet árnyalja, hogy egyes gazdasági ágazatok és térségek között számottevő lehet az eltérés.
– Szerintem a termelést finanszírozó támogatások megkönnyítik a cégvezetők helyzetét, s az utóbbi időben kedvezőbb kamatfeltételek mellett juthatunk hitelhez – jegyezte meg. – Elsősorban az anyagbeszerzést megkönnytő forrásokat vesszük igénybe.
A bútorgyártó társaság 250 négyzetméterrel bővíti a csarnokot, az épületnél a tartó pilléreket emelik helyükre. Kiválóan vizsgázott a nyáron üzembe helyezett  CNC-berendezés, s már a szeptemberi németországi kiállítást várják, ahol az új tölgyfa bútorcsalád debütál. Dévai Tibortól tudjuk: a következő egy évben az országos átlagnál nagyobb, 10 százalék körüli bevétel emelkedést várnak.

Zsugorodás alsó szinten

A következő egy év eredményét tekintve jelentős eltérés mutatkozik a különböző méretű cégek között – hívta fel a figyelmet a tanulmány. A legnagyobb, 10 milliárd forintot meghaladó éves árbevételű vállalatok a legbizakodóbbak, ők 4,5 százalékos profitnövekedéssel számolnak. A középvállalatok ezzel szemben az előbbinek csupán a felére, 2,3 százalékos nyereségemelkedéssel kalkulálnak, míg a legkisebb vállalatok az átlaggal közel azonos, 3,4 százalékos eredménynövekedést várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!