Közélet

2014.08.27. 15:56

Közeleg a végső határidő: ha nem figyel, nagyon ráfizethet

A hagyományos pénztárgépek augusztus 31. után már nem üzemeltethetők. Minden olyan pénztárgép használatra kötelezett adózónak, aki még nem online gépet használ, intézkednie kell az előírásoknak megfelelő online berendezés beszerzésére, üzembe helyezésére.

Harsányi M.

– Augusztus 31-től önmagában az online pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződés vagy a pénztárgép forgalmazója által visszaigazolt megrendelés megléte nem mentesíti az adóalanyt az online pénztárgép  használata, s annak hiányából adódó jogkövetkezmények alól – tudtuk meg Barlai Krisztinától, a Nemzeti Adó és Vámhivatal regionális szóvivőjétől. Hozzátette: ha az online pénztárgépet üzembe helyezték, az üzemeltető köteles az üzlet eladóteréből a hagyományos pénztárgépet eltávolítani.

Az augusztusi határidő kapcsán két kivétel van. Január elsejéig üzemeltetheti a hagyományos pénztárgépet az ennek használatra nem kötelezett adóalany, illetve ha tevékenysége miatt nem írták elő ennek használatát. December 31-ig – átmenetileg – jogosult üzemeltetni a hagyományos pénztárgépet az üzemeltető akkor, ha az üzembe helyezett online pénztárgép meghibásodik, s kivétel nélkül teljesül a jogszabályban meghatározott valamennyi feltétel.



Fontos változás az is, hogy a tevékenységét augusztus 31. után kezdő, pénztárgép használatra kötelezett adóalany a nyugtakibocsátási kötelezettségének kizárólag online géppel tehet eleget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!