Közélet

2014.08.27. 18:02

A legfontosabb, hogy a tanulás az öröm forrása legyen

A gyakorlatokkal fejlődik a gyermekek koncentrációs készsége, és a sok mozgás serkenti az idegrendszeri érésüket, tartják a pedagógusok.

K. G.

Mikó Tóth Márton a nevem, de ha máskor találkozunk, hívhatsz csak Marcinak! – mondta bemutatkozásul magabiztosan egy hét és fél éves, másodikos kisfiú a kaposvári Vadvirág Alapítvány iskolára hangoló táborában. Társai babzsákkal a fejükön üldögélve várták, hogy kezdődjön egy játékos feladat, majd zeneszóra lufikat hajigáltak, miután felismerték a szavakban a hosszú mássalhangzót.

A gyakorlatokkal fejlődik a koncentrációs készségük, és a sok mozgás serkenti az idegrendszeri érésüket, tartják a pedagógusok. A vakáció végi felzárkóztató foglalkozásoknak az a célja, hogy élvezetessé tegyék a tanulást a gyerekek számára.
– Anyu mondta, hogy jöjjek ide, már első nap nagyon megtetszett, mert játék közben matekozunk és magyarozunk, a helyesírást például gördeszkával gyakoroltuk – tette hozzá Marci.

A Vadvirág Alapítvány az idén már harmadik éve indította el a táborát, ami tanulást könnyítő programokra épül. A gyerektáborok többsége a nyár elejére korlátozódik, augusztus végén azonban egyre több szülő kereste meg őket, akiknek iskolakezdési tanácsokra volt szükségük.
– Segíteni kell a gyermekeket, támogatni és a tehetségüket gondozni. A legfontosabb, hogy a tanulás az öröm forrása legyen számukra, ne csak kötelesség vagy éppen gyötrelem – mondta Kárpáti Anikó, az alapítvány szakmai igazgatója – Egyre több gyerek küzd mindenféle kényszerbetegséggel, depresszióval, hangulati zavarokkal. A módszerünk kidolgozását egy kutatás előzte meg, ami azt bizonyítja, hogy a gyerekek tanulási motivációja már nagyon korán sérülhet, sok tanulási problémának ez áll a hátterében. A pedagógusok szerint nő a diszlexiás diákok száma is, kimutatható, hogy ezek egy részének az az oka, hogy a gyerekek érési folyamatait nem vették figyelembe az oktatás során. Fontos, hogy a kudarcélményeket feloldjuk, megelőzzük, mert ha a tanuló egyes területeken sérült, szorong és fél, ez jó alap a diszfunkciók megjelenéséhez.



Az idei tábor a cirkusz világának témaköre köré épült. Miként a manézsban is megmutatják a fellépők, hogy mire képesek, a gyerekek is szerezhetnek élményeket a kreatív foglalkozásokon. Szeptember közepétől folytatódnak az összejövetelek, osztályokra és korcsoportokra bontva, hetente délutánonként szakkörszerűen járnak majd össze a tanulók.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!