Közélet

2014.08.27. 18:24

Biztos kezdet gyermekeknek állami forrásból

– A felzárkózáspolitika tervezésében megkerülhetetlenek azok a tapasztalatok, amit a helyi szakemberek felhalmoztak – közölte Czibere Károly szociális ügyekért és felzárkóztatásért felelős államtitkár szerdán a kadarkúti Biztos Kezdet Gyermekházban. Hozzátette: fontos lenne ezeket a tapasztalatokat értékelni, hasznosítani, s beépíteni a szabályozásba, finanszírozásba. Szegénység, magas munkanélküliség: a kadarkúti-nagybajomi kistérség 23 településén tavaly óta zajló program esélyt próbál teremteni a hátrányos helyzetű családoknak, gyermekeknek. Cél, hogy a projekt folytatódjon.

Harsányi M.

– A szakemberek széleskörű segítséget igyekeznek nyújtani a térségben élő családoknak, a halmozottan hátrányos helyzetű embereknek – hangoztatta Karsai József Kadarkút polgármestere. A csaknem 600 millió forintos projektben 30-nál több tevékenységet, programot terveztek, mely a felzárkóztatást támogatják. Három Biztos Kezdet Gyermekházat alakítottak ki, Pálmajorban közösségi ház működik, s 10 ifjúsági pontot található a térségben. A gyermekek korai fejlesztésén kívül gyógypedagógiai, logopédiai és gyermekpszichológiai szolgálat is működik, s kirándulásokat, rendezvényeket szerveznek.
– A térségben magas a munkanélküliség, fontos, hogy a felnövekvő nemzedék megfelelő mintát lásson, s végzettséget szerezzen – emelte ki. – Ehhez is lehetőséget nyújt a program, a munkahelyteremtés valahol itt kezdődik.

Czeferner Józsefné, Nagybajom polgármestere is határozottan kérte a program folytatásához a kormányzat segítségét. Somos László kaposfői esperes rámutatott: nagy energiát fordítanak a nehéz szociális körülmények között élő cigány családok felzárkóztatására is, a szülők bevonásával több rendezvényt szerveztek, mely az önbizalmukat, önbecsülésüket erősítik.
Berényi László, az Országos Roma Önkormányzat elnök-helyettese a kialakult szakmai csapat egybentartására, a program folytatására tett javaslatot.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Biztos kezdet gyermekeknek
[/caption]
Czibere Károly államtitkár innovatívnak nevezte a kadarkúti kistérségben zajló munkát. Kérdésünkre kifejtette: nem elkülönülten, hanem egymásra figyelnek a különböző területek munkatársai, szakmaközi együttműködés zajlik. Ez a felzárkózás alfája és omegája.
–  Mindent megteszünk annak érdekében, hogy azok a műhelyek, amelyek bizonyítottak, s eredményes munkát végeznek, esélyt kapjanak a munka tovább folytatásra – mondta. – Már csak annak érdekében is, hogy tapasztalataikat fel lehessen használni az egész program tovább fejlesztésében, esetleges bővítésében.
Az államtitkár kiemelte: a kormányzat kiemelt prioritásként kezeli a felzárkóztatást.

Szegénység, magas munkanélküliség: a kadarkúti-nagybajomi kistérség 23 településén tavaly óta zajló program esélyt próbál teremteni a hátrányos helyzetű családoknak, gyermekeknek. Cél, hogy a projekt folytatódjon. Harsányi M. Biztos kezdet gyermekeknek -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!