Közélet

2014.08.28. 15:05

Repkedő ellenőrök: parlagfűvadászat száz méter magasból

Megyénkben két napon át tartó helikopteres parlagfű-akció zajlott: csütörtökön, a zárónapon nagy fogása volt az ellenőröknek. Az első felszállás után hat olyan foltot szűrtek ki Észak-Somogyban, ahol 146 hektárnyi gyomnövény volt.

Harsányi Miklós

Nyolcvan-száz méter magasságból pásztázták a kijelölt területet a megyei földhivatal, illetve a kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának munkatársai. Ha gyanús színű – szürkés zöld árnyalatú – foltot találtak a szakemberek, alapos felderítést végeztek. Akár 2-3 méter magasságig szállt le a helikopter, s így közvetlen közelről bevizsgálták a parlagfüves részt.
– A modern technika jelentősen megkönnyíti a munkát – mondta Novák Csaba, a növény- és talajvédelmi igazgatóság igazgatója. – Kollégáink öt-tíz töréspontot bemérnek, s az adatokat feltöltik a földhivatal parlagfű szerverére. A terület beazonosítása után megbírságolják a földhasználót.

Gondosan előkészítették a légi bevetés legapróbb részleteit: Somogyban az első napon 11 gyanús foltot regisztráltak, s 70 hektárnyi parlagfüvet találtak. Ez jóval kedvezőbb, mint amennyit tavaly az első felszálláskor regisztráltak, hiszen akkor csaknem 400 hektárnyi gyomnövénnyel borított földet vettek észre. Csütörtökön folytatódott a vizsgálat, melynek 2,9 millió forintos költségét a földművelésügyi minisztérium fedezte.

Alapvetően a Kaposvár, Balaton-part, Marcali által határolt területet ellenőrizték a szakemberek, a kadarkúti reptérről indult a csapat. Két óránként szálltak le, először Kiskorpád közelében landoltak. Bő tíz percet vett igénybe, amíg a több mint 300 liternyi kerozinnal teletankolták a négy üléses, francia gyártmányú gépet.
– Ideális az időjárás – mondta Jakab Ernő pilóta, a kadarkúti Fly-Coop Kft. ügyvezető igazgatója. – Óránként átlagosan 130 kilométeres sebességgel szállunk, pontosan meghatározott útvonal mentén folyik a vizsgálat.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Két napig keresték a fertőzött területeket
[/caption]
Melynek híre gyorsan elterjedt a földtulajdonosok és gazdálkodók körében. Kemény bírságot helyeztek kilátásba a hatóságok: ez a parlagfűvel borított terület nagyságától és a fertőzöttségtől függ. A minimális tétel 15 ezer forint, de akár ötmillió forintot is kivethet a hatóság. Júliustól megyénkben több mint egymillió forintot róttak ki, a legmagasabb büntetés 225 ezer forint volt.
Novák Csaba – a légi akció gyorsaságára, hatékonyságára utalva – elmondta: nagy visszhangja van az ellenőrzésnek.



– Somogy a parlagfűvel egyik legfertőzöttebb megye, döntő, hogy mindenki időben eleget tegyen az előírásoknak – tudtuk meg. – Az időjárás jelentősen befolyásolhatja a gyomnövénnyel borított felület nagyságát, a kiszűrés, feltárás minden évben fontos feladat. Tavaly 1700 hektár fertőzött területből 880 hektár volt a légi felderítés. Az első adatok értékelése alapján úgy tűnik, hogy ezúttal is hasznos volt a munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!