Közélet

2014.08.30. 10:49

Bérszínvonaluk megőrzéséért indulnak ringbe a buszvezetők

A Volán-társaságoknál előreláthatóan szeptember közepén, végén megkezdődnek az új kollektív szerződésekkel kapcsolatos tárgyalások. A Kapos Volánnál közel 650-en dolgoznak, a régióban összesen csaknem két és fél ezer munkavállalót tartanak számon.

Harsányi Miklós

Az érdekvédők előre kikötötték: a bér- és jövedelmi színvonal nem csökkenhet, s a szerzett jogok – így a béren kívüli juttatás valamint a szociális és ösztönzőrendszer – köre sem csorbulhat.



A tömegközlekedés régiós átalakítása új helyzetet teremt: a dél-dunántúli közlekedési központba olvad a Somogyban, Tolnában, illetve Baranyában működő Volán-társaság. Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke közölte: emiatt szükségessé válik az új kollektív szerződések megkötése, amely a foglalkoztatás biztosításának érdekében is döntő.

– Ha szeptemberben elindul az egyeztetés, akkor a következő 3-3,5 hónapban elég idő áll a szerződés-tervezet véleményezésére, illetve a megállapodás megkötésére – mondta. Hozzátette: abban bízik, hogy a munkáltatóval időben megállapodnak valamennyi kérdésben.
Felvetésünkre, miszerint mi van akkor, ha erre nem kerül sor, az elnök hangsúlyozta: ennek súlyos következményei lehetnek. A közlekedésben szigorú szabályok vannak érvényben, a cégvezetésnek is érdeke, hogy rendezettek legyenek a munkaügyi kapcsolatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!