Közélet

2014.09.18. 17:58

Kutyakaland a vonatpótló autóbuszon

Kutya - ha nem zárt szállítóeszközben viszik - kizárólag pórázzal és szájkosárral ellátva utazhat a vonaton, illetve vonatpótlón is.

Harsányi Miklós

– Kutyával miért nem lehet vonatpótló buszra felszállni? – érdeklődött egyik olvasónk. A férfi elmondása szerint Siófokról Vonyarcvashegyre akart utazni vonattal. Megvásárolta saját magának és a kutyájának is a jegyet, ám amikor a vonatpótló buszra akart felszállni, közölték vele, hogy nem utazhat az ebbel. Aztán végül mégis megengedték az utazást, ám a meglepetés a másnapi visszautazáskor érte. Keszthelyről a 15.23-as járattal kívánt elutazni Siófokra, csakhogy Balatonszemesnél nem vették fel a vonatpótló buszra. A panaszos szerint a kutya miatt nem szállították el, ugyanakkor azt is mondták neki, hogy teltház van a buszon. (Őt még elvihették volna, ám a kutyát nem. A panaszostól tudjuk: egy yorkshire terrier tulajdonosa, melyhez van póráza, ám a békés, nyugodt ebhez nem kötelező a szájkosár.) Így gyalog tették meg az utat.

Olvasónk nem érti: miért nem közölték már Keszthelyen, hogy kutyával nem lehet utazni a vonatpótló buszon? Miért vitték el első alkalommal, ugyanakkor hazafelé ez már nem sikerült? Arra is kíváncsi: ha a hétvégén újból utazni szeretne a kutyájával, ezt miként teheti meg?

A vasúttársaság személyszállítási üzletszabályzata tartalmazza, milyen feltételekkel lehet kutyát szállítani a vonatokon. Az üzletszabályzat honlapjukon is elérhető.
– Kutya – ha nem zárt szállítóeszközben, például kutyaszállító boxban szállítják – a vonaton (illetve vonatpótló buszon is) kizárólag pórázzal és szájkosárral ellátva utazhat – közölte lapunkkal a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szabályokban nincs fajtajellegre vonatkozó kitétel, tehát a yorkshire terriert sem lehet szájkosár és póráz nélkül szállítani, hacsak nem zárt szállítóeszközben utazik a kutya. Egy utas legfeljebb két kutyát vihet magával a vonaton.



A MÁV azt is közölte: a kutya tulajdonosának kötelessége, hogy a vonaton utazáskor az állat egy évnél nem régebbi keletű, veszettség elleni oltási bizonyítványát is magával vigye és azt kérés esetén felmutassa. Ennek hiányában a utas és kutyája kizárható az utazásból. (A három hónapnál fiatalabb kölyökkutyák esetében nem szükséges ilyen igazolást felmutatni.) A vasúttársaság fentiekre figyelemmel a vonatpótló buszokon is biztosítja a kutyaszállítás lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!