Közélet

2014.09.18. 14:15

Hagyja nyitva a kaput? Ha jön a villanyóra-leolvasó, törik a zár

Molnár Zoltánnak negyedszerre kellett zárat cserélnie fonyódligeti nyaralóján a villanyóra-leolvasó miatt. Akárhányszor meglátogatja ugyanis az áramszolgáltató embere, hogy felírja a fogyasztását, a bejutáskor eltörik a kertkapu zárja. Sokszor üres a balatoni épület, általában ősszel és tavasszal jönnek hozzá leolvasni, de tárva-nyitva mégsem maradhat az ajtó.

K. G.

– A szomszéd sem hitte el, hogy ilyen van, meg kellett mutatnom neki, hogy mindig eltörik a kiskapu zárjának a rugója, kulccsal sem nyitható – mondta Molnár Zoltán. – Bosszantó, mert ez már a negyedik alkalom, hogy tönkretette, és a legolcsóbb zár is ezerötszáz forint. Nem tudom, hogy kézzel vagy valamilyen szerszámmal töri-e el, nem vagyok hivatásos betörő. Azt tanácsolták, szóljak a rendőröknek, de minek tegyek feljelentést, ha nem vittek el semmit. Az a véleményem, hogy az ingatlanom magánterület, a hozzájárulásom nélkül nem mehetnének be. Biztos vagyok benne, hogy ilyenkor az áramosok járnak nálam, mert a ház falán lévő szekrényben, a villanyórán ekkor hagynak egy matricát, hogy leolvasták. A vizesekkel nincs semmi gondom, mert ők előre bejelentkeznek – állítja a kaposvári férfi.

Az eset kapcsán Varga Ivett, az E.ON sajtószóvivője elmondta: az áramszolgáltató mindent megtesz annak érdekében, hogy évente egyszer az összes felhasználója mérőóráját személyesen olvassák le a munkatársai, hiszen a pontos leolvasás a korrekt elszámolás alapja, ami közös érdek. A hatályos szabályozás értelmében egyébként az ügyfelek kötelesek a mérő leolvasását és ellenőrzését lehetővé tenni. Az esetek alig néhány százalékában nem járnak csak sikerrel, ami annak köszönhető, hogy minden esetben többszöri személyes próbálkozással és értesítő hagyásával is keresik a fogyasztót. A következő leolvasás tervezett időpontját minden számlán fel kell tüntetni. Ha a leolvasó munkatársuk a személyes próbálkozás alkalmával nem jut be, az értesítőn felajánlja, hogy a következő időpontról egy megadott mobil telefonszámon állapodjanak meg. Ha az ügyfél erre nem reagál, akkor újabb értesítőt kap, melyen más módokat ajánlanak fel a mérőállás közlésére. Amennyiben semmilyen próbálkozás nem jár sikerrel, becsült óraállással készül el az elszámoló számla.



Az általános szabályozáson túl a konkrét ügyben viszont nem tud mit mondani, tette hozzá, mert a sok ezer cím közül konkrétan erre nem emlékszik a leolvasó. Nyaralós övezetekben nem ritka, hogy az épületen kívülre elhelyezett mérőhöz a tulajdonosok egyszerűen úgy teszik lehetővé a bejutást, hogy a kaput erre az időre nem zárják be, tanácsolta megoldásként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!