Közélet

2014.10.22. 07:14

Nyolc és félmilliárd forintot kapnak a somogyi gazdák

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elindította a területalapú támogatások és a különleges tejtámogatások elektronikus utalási rendszerét. A 2014-es kérelmezési évre területalapú támogatásra összesen 341,4 milliárd forint fizethető ki.

Harsányi Miklós

Az első ütemben 102 ezer kérelmezőhöz juttatnak el több mint 47 milliárd forintot. A távirati iroda beszámolója szerint az előlegfizetések második ütemében, a következő hetekben további 50 ezer ügyfél kapja meg a támogatást, közel 80 milliárd forintot. Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy a hosszú ideje tartó csökkenés után 2012-ben nőtt először a területalapú támogatást igénylők száma, az idén 177 ezret meghaladó kérelmet nyújtottak be. A most átutalásra kerülő hektáronként 34 178 forint az előlegfizetésben részesülő gazdálkodók teljes területalapú támogatásának 50 százalékát teszi ki, amely jelentősen megkönnyíti az őszi munkák elvégzését. A benyújtott kérelmek több mint fele a dél-alföldi és az észak-alföldi régióból érkezett.



Farkas Éva, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei vezetője a Somogyi Hírlappal közölte: Somogyban 6652 igénylőt tartanak nyilván 250 ezer hektárra igényeltek támogatást. Összességében 8,5 milliárd forint támogatás jut el a somogyi gazdálkodókhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!