Közélet

2014.10.23. 13:58

Kiöntött a Balaton, rizskombájnt vetnek be a vízben álló földeken

Siófokra ötven, a szomszédos Balatonszabadira hatvan milliméter csapadék hullott szerdára virradóra. Fonyódon száz kilométernél erősebb szél fújt, a magas Balaton-vízállás (127 centiméter) miatt több helyütt kilépett medréből a tó.

Fónai Imre

Homokzsákokból épített nyúlgátakkal erősítették meg egyes tóparti ingatlanok védelmét Zamárdiban és Siófokon is. Az újabb kiadós eső a Sió-menti, a csatorna magas vízállása miatt amúgy is vízben álló földeknek sem tett jót; rizskombájnnal tervezik a még lábon álló termény betakarítását.

Másodfokú vízkárelhárítási készültséget rendelt el Siófok polgármestere szerdára virradóra a Balaton-parti területeken. Akadt, ahol szivattyúzni kellett, máshol átereszt bontani, vagy például egy autót a tűzoltóknak kiszabadítani az utcán hömpölygő víz fogságából. A Sió-parti földterületek gazdái arról számoltak be: egyre kritikusabb a belvízhelyzet, ezért olyan megoldással próbálkoznak, amivel még sohasem. Rizskombájnt vetnek be, ami rá tud menni a vízzel borított földre is, de mivel szállítójármű is kell a terménynek, erről is csak akkor lehet majd szó, ha szárazabbra fordul az idő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!