Közélet

2014.10.24. 16:17

Új választást kell tartani Balatonszárszón is

Balatonszárszón meg kell ismételni az önkormányzati választást – tudtuk meg szombati ülésüket követően Vörös Tamástól, a Somogy Megyei Területi Választási Iroda vezetőjétől. Sok eljárási hiba miatt fellebbezték meg itt az eredményt, s kettőt közülük a bizottság olyan súlyúnak ítélt, ami befolyásolhatta a voksolás eredményét.

Czene Attila

A mozgóurna használatával kapcsolatban előírás, hogy annyi szavazólapot kell kivinni a területre, ahányan ezt a szolgáltatást igényelték, plusz tíz darabot. Ezt követően a lapokkal el kell számolni, Balatonszárszón azonban ez nem történt meg, a lapok nem maradtak meg, így fölhasználhatták azokat. Másrészt a szavazólapok megszámlálását követően azokat kötelező bekötegelni, s a helyi bizottság valamennyi tagjának aláírni. Az aláírásokat elmulasztották.
A balatonszárszói választást, ahol polgármesterre és helyi önkormányzati képviselőre is újra kell voksolni, november 9-re tűzte ki a megyei választási bizottság. A döntés nem jogerős, azt három napon belül meg lehet támadni a bíróságon.



Pénteken délelőtt 10 órakor kezdődött a megyei bizottság ülése, s csaknem 16 óráig tartott. Második témaként egy kéthelyi fellebbezést tárgyaltak, ennek azonban nem adtak helyt, elutasították. A panasztevő azt állította, hogy a szavazókat szervezetten, gépkocsival hordták a szavazókörhöz, ezt azonban nem lehetett bizonyítani.

Korábban csurgói és látrányi fellebbezést tárgyaltak Vörös Tamás vezetésével. Látrány ügyében már döntött a bíróság is, november 9-re tűzte ki a megismételt választás időpontját. Mint megírtuk: egy voks miatt kért újraszámlálást egy képviselőjelölt, aztán egy harmadik fél javára harmincat találtak.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!