Gazdaság

2014.10.27. 07:43

Keleti nyitás: hódító útra készülnek a somogyi bárányok

A Fülöp-szigetekre szállítana borjú- és bárányhúst a hetesi Kapos Ternero Kft., melyet egy három tagú manilai küldöttség keresett fel. Alapos helyszíni szemlét tartottak az állatorvosok: a feldolgozóüzem eszközeit, a személyi higiéniát és a beszállítókkal kapcsolatos dokumentációt is értékelték

Harsányi Miklós

–  A szaktárcától kaptunk korábban egy felhívást a fülöp-szigeteki exportlehetőségről – mondta Juhász Pál, a hetesi Kapos Ternero Kft. ügyvezető igazgatója. – Minden pályázat érdekel, amely előre lendítheti a kisvállalkozásunkat, nem szabad megelégedni a kialakult üzleti hálózattal. Bár több külföldi országba szállítunk feldolgozott húst, azt gondolom, az ázsiai piacon is van keresnivalónk. Úgy tudom, hogy az országból 24 cég jelentkezett a fülöp-szigeteki programra, hatot – két somogyit – jelöltek ki, amelyet a manilai delegáció felkeresett.



A keleti nyitás új távlatokat kínál, Juhász Pál szerint a jó bevétellel kecsegtető üzlet előtt tanácsos gondos piackutatást végezni. Tudomása szerint egy manilai bizottság középtávú gazdasági tervet készített, mely rávilágít: a térségükben az erőteljes népességnövekedés miatt indokolt a hagyományos, egyebek mellett ausztrál és új-zélandi térségeken kívül más régiókban működő beszállítókkal is kiépíteni az együttműködést. Kiemelt céljuk a megbízható minőség, a hosszabb távon tartható garantált mennyiség, s az, hogy az ellátás minden szempontból zökkenőmentes legyen.
– Telephelyünk elsődleges feldolgozó vagyis helyben zajlik a bontás, a darabolás és csomagolás is – közölte. – A fülöp-szigeteki szakemberek figyelmét semmi nem kerülte el, pontról pontra vizsgálták végig a munkafolyamatokat. A végleges döntést néhány héten belül várjuk.
Ha a hetesi társaság megkapja az engedélyt, repülővel vákuum csomagolt tejesbárányt, hajóval fagyasztott pecsenyebárányt, és borjúhúst szállíthatnak. Az alapanyagot döntően somogyi, és a régió gazdaságaiból vásárolják fel. Az első időszakban 50-60 tonnát exportálnak, s ezzel a 850 millió forint forgalmú társaság újabb 100-120 millió forintos bevételhez juthat.

– Nem tömegtermékről van szó, ezt láthatták a manilai küldöttség tagjai is – folytatta Juhász Pál. – Az általunk gyártott húsokat elsősorban idegenforgalmi központokban, magas gasztronómiai színvonalú hotelekben, köztük Michelin-csillagos éttermekben használhatják fel. Garantáltan minőségi hústermékről van szó, több nemzetközi biztonsági rendszert tartunk fenn.

A japán, svájci, német, osztrák és szlovák kereskedelmi partnereken kívül szlovén cégnek is szállít árut a hetesi társaság, mely évente csaknem 400 tonna bárányt, birkát és borjút ad el. A forgalom ötöde a külpiacról származik, Juhász Pál azt mondta: ez az arány nőhet a következő években. Legközelebb az öböl-menti arab államokon kívül a hong-kongi piacot szeretnék meghódítani a somogyi hústermékkel.

A Kométánál is jártak

– Társaságunk számára fontos az export tevékenység, közel 30 országba szállítun – számolt be Hollósy Tibor, a kaposvári Kométa ügyvezető helyettese. – Elsődleges célországaink Olaszország és Németország, de Hong Kong-ban és Dél-Koreában is találkozhatnak a fogyasztók Kométa termékekkel. Célunk, hogy tovább bővítsük azon országok számát, ahol elérhetőek a termékeink, ezért folyamatosan keressük az újabb lehetőségeket.
Üzemükben is látogatást tettek a Fülöp-szigeteki Állatorvosi Hatóság auditorai, és elismerően nyilatkoztak az üzem higiéniai állapotáról, az ellenőrzések dokumentációs színvonaláról. Javasolják a Kometa 99 Zrt.-t a fülöp-szigeteki szállítások elindítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!