Közélet

2014.10.28. 16:14

Roló le? Somogynak brutálisan fájna az internetadó

A somogyi kistelepüléseken a kábelszolgáltatóknak és az ügyfeleknek várhatóan egyaránt fájdalmas lesz, ha a kormány szándékai szerint vezetik be az internetadót. – Ha megvalósul a tervezett adó, azzal a hozzánk hasonló kis cégek biztosan tönkremennek – mondta lapunknak egy kicsi kábelszolgáltató cég kaposvári vezetője, aki a feszült helyzetben a kilétét nem akarja felfedni.

Kovács Gábor


Kövesse laptársunk a NOL.hu segítségével élőben
az internetadó elleni tüntetést percről-percre: itt!

-----------------------------------------------------------------------

Azt mondta: egyedül abban bíznak, hogy a végén eltörlik az internetadót. – Díjakat már nem tudunk tovább emelni, de ezt nem is engedné a kormány, az adót pedig egyszerűen nem tudjuk kigazdálkodni – mondja keserűen a cégvezető. – Ebben a helyzetben előbb-utóbb bedobjuk a törölközőt.
Egy dél-somogyi kis kábelszolgáltató cég tulajdonosa szerint a nagy szolgáltatóknak is komoly érvágás lehet az internetadó, a kicsik azonban biztosan bezárják a boltot. Eddig is örültek, ha talpon maradtak, és annyit profitot termelhettek, amiből a maguk és az alkalmazottaik bérét ki tudták gazdálkodni.

Az előfizetői díjak nem emelkedhetnek tovább számottevően, áthárítani nem tudják az adót az ügyfeleikre, akiknek többségükben amúgy is kevés a pénzük, mert halmozottan hátrányos helyzetű települések sorakoznak ebben a térségben. Érteni véli a kormány szándékát, hogy egy olyan szolgáltatást adóztatna, ahol a nagy távközlési cégek több milliárd forintos nyereséget könyvelhetnek el, de a kis cégeknek ez tragédia, állítja. Pedig az internet fejlesztése lehetne a határmenti területek kitörési pontja, de ezt is visszavetheti az adóztatás, pedig ott is most épülne ki állami segítséggel a gerincvezeték, ami mellett nőhetne a sávszélesség, és stagnálhatott volna a díjfizetés mértéke, ez azonban a jelenlegi helyzetben bizonytalanná vált, érzékeli a kis szolgáltató.   



A középes méretű somogyi kábelcégek egyike a nagyatádi Lát-Sat Kft., amely mintegy 30 településen van jelen. Zsirai Petra ügyvezető szerint, ha megvalósul az internetadó, a cég léte is kérdésessé válik. Jelenlegi formájában az összeget kitermelhetetlennek tartják, emellett feltehetően fejlesztésekre sem jut, sőt könnyen bekövetkezhet, hogy az általuk kínált csomagokat korlátozni kell majd, vagy elbocsátani dolgozókat, ezzel pedig munkahelyek kerülhetnek veszélybe.

Mindenkinek megterhelő lesz, ha többet kell fizetni az internetért, mondta el a véleményét Fonó polgármestere, Nyerges Péter. A falu internetes ellátottságát megfelelőnek ítéli, mert van náluk egy kábelszolgáltató cég, ami a helyieknek jó sebességgel, de nem túl olcsón biztosítja a hozzáférést a világhálóhoz. Ezt azonban a televíziós szolgáltatásaihoz köti, más szolgáltató pedig nemigen tudna versenybe lépni mellette, véli. A községi teleházban jelenleg egy megás internetük van, de mivel most épül ki az optikai kábel, abban bíznak, hogy növekedhet a sávszélesség, ha már nem a tévéhez köti majd a netet a szolgáltató. Fonó egy elöregedő, háromszáz fős kisközség, de a lakosok körülbelül 30 százaléka használja az internetet, leginkább a középkorosztály és a fiatalok, de újabban egyre több idős is megbarátkozik vele, használják e-mail küldésre, keresésre. Mindenképpen kedvezőtlen lenne, ha adó terhelné mindezt, fogalmazza meg a polgármester.

------------------------------------------------------------------
Minden, amit az internetadó elleni tüntetésről és tiltakozásról tudni érdemes: összefoglaló!
------------------------------------------------------------------

Sehogy sem elfogadható

A Magyar KábelkommunikációsSzövetség (MKSZ) az MTI-hez eljuttatott állásfoglalása szerint semmilyen formában nem tartják elfogadhatónak az internetadó bevezetését. Annak módosított tervezetét is elutasítják, és felkérik a kormányt, hogy vonja vissza a javaslatot. A magyarországi kábeles szolgáltatók legnagyobb érdekképviseleti szervezetének közleményében az áll, hogy nemcsak az eredeti, hanem a már benyújtott módosítás is súlyosan szembemegy az internetszolgálatatás eddigi fejlődésével, ez utóbbi javaslat az adó mértékét előfizetőnként havi nettó 700 illetve cégenként 5000 forintban maximalizálja. Álláspontjuk szerint a tervezett adó olyan mértékű többletterhet okoz, amely a vezetékes szolgáltatók működését ellehetetlenítheti, de az intézkedés legnagyobb vesztesei az internetet használó ügyfelek milliói lehetnek.

Véleményük szerint a tervezett forgalomarányos adó visszaveti az eddigi sokmilliárdos hálózatfejlesztéseket, és az internet sebességének folyamatos további növelése, illetve az előfizetési díjak csökkenése ellen hat. Felhívják a figyelmet, hogy az internetadó a módosítani tervezett formájában is téves koncepción alapul, aránytalan, és a vezetékes, kábeles internetszolgáltatást büntető hatású, diszkriminatív intézkedés lenne. A MKSZ-nek 170 tagja van, több mint 2,3 millió előfizetőnek szolgáltatnak, többségük hazai kis-és középvállalkozás.  

Mégse ingyenes?

Mobiltelefonon hívta szerkesztőségünket kedden egy siófoki hajléktalan azzal, hogy éjszakánként fáznak. Nem kérdeztük, okostelefonról tette-e. Jelszó nélküli wifi, okostelefon a Siófok-kártyát váltóknak – többször is megírtuk már, hogy Siófokon kiépülőben az Intelligens Város projekt. Ami jövőbe mutató, üdvözlendő, a kérdés csak az, hogy nem torpedózza-e meg ezt is az internetadó, legyen bármekkora is a végső mértéke, s vajon a netadó tudatában is igénylik-e százak, ezrek Siófokon a felkínált okostelefont, vagy ellenkezőleg, visszaveti a vadonatúj sarc az Intelligens Város kiépülését is?

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!