Közélet

2014.10.29. 07:57

Szexipar az útmentén: a kuncsaftot büntessék, ne a prostit?

Főként a 7-es főút mellől gyűjtötték be azokat a „legősibb foglalkozást” űző nőket a rendőrök Somogyban, akiket szabálysértési elzárással sújtottak.

Fónai Imre, K. G.

Arankát aktus közben érték tetten a rend őrei Siófok külterületén, a 7-es főút közelében, egy földúton. Az autó hátsó ülésén egy férfi ült, „akinek R. Aranka pénzért szexuális szolgáltatást nyújtott”. Az egyenruhások elfogták és előállították a 24 éves kunszentmiklósi nőt, s a gyorsított bírósági eljárás lefolytatásáig szabálysértési őrizetbe vették.

Embertelen és felesleges a szabálysértési elzárás – áll a Magyar Helsinki Bizottság jelentésében, miután megvizsgálták: milyen körülmények között tartják fogva a pálhalmai börtön nők számára fenntartott mélykúti objektumában a szabálysértési elzárásukat töltőket. A bizottság magának a szabálysértési elzárásnak a létjogosultságát is megkérdőjelezi. Azt írják: „Embertelen, tökéletesen értelmetlen és felesleges szankció. Visszatartó ereje nincs és például a tiltott prostitúció miatt kiszabott pénzbírság, illetve elzárás semmilyen legitim büntetőpolitikai célt nem szolgál. Nem tudjuk, milyen büntetési célt szolgál a nyomorult sorsú prostituáltak, az utcán szabálytalanul átkelők, vagy a kukából ételt kivevők fogva tartása, és erre a célra miért pazarol el közpénzből az állam naponta 8-10 ezer forintot.”

Márpedig a rendőrségnek egyelőre aligha akad hatékonyabb eszköze ennél az utcai prostitúció visszaszorítására. Az egyik korábbi siófoki rendőrkapitány úgy emlékszik vissza hivatali idejére: kezdetben a jogi lehetőségek még korlátozottak voltak, akkor a folyamatos zaklatás volt a „fegyver”: előállítás, feljelentés, bírság. Általában persze akadt, aki fizetett helyettük, s a négy órányi előállítás után amúgy is el kellett engedni a testüket pénzért áruló hölgyeket. Óriási jelentőségű változást hozott, amikor már szabálysértési őrizetbe lehetett venni őket és a rendőrség hatásköre lett ennek az eldöntése. Ekkor Siófokon például zéró toleranciát hirdettek meg, sorban vették őrizetbe a pillangókat (akadt, amelyik kétszáz napot is ült), s amennyire csak lehetett, sikerült visszaszorítani az útszéli prostitúciót.
Az emlegetett rendőri vezetőnek az a véleménye: a jelenség ugyan egy társadalmi problémára világít rá, de ettől még a rendőrség feladata keretek közé szorítani, amennyire csak lehet. Mert bár tény, hogy nem lehet olyan csúnya és ápolatlan örömlány, aki „el ne kelne”, vagyis igény van e „szolgáltatásra”, ám ennek ellenére fel kell lépni ellene, mert nem utcára, közterületre való.

Legutóbb egyébként akkor írtunk a „nyomorult sorsú prostituáltakról”, amikor Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Szervezetének elnöke arra panaszkodott: a válság elérte a szexmunkásokat is, drasztikusan visszaesett a jövedelmük, átlagosan napi három-négy kuncsaft helyett már csak hetente esik be ennyi, s már negyedórás „S.O.S.-meneteket” is kínálni kényszerülnek. Az elnöknő szerint az is probléma, hogy az önkormányzatok továbbra sem hajlandók kijelölni türelmi zónákat, így aztán „egyes városokban a rendőrség sportot űz a prostitúcióból élők megbírságolásából”.
Ha a Magyar Helsinki Bizottság nem is, az Európa Parlament ellenben megoldást is kínált a közelmúltban: ne a prostituáltak, hanem vendégeik megbüntetésével szorítsák vissza a prostitúciót, ezt javasolta a tagállamoknak. „A nők testét árucikként kezelő férfiakat kell megbüntetni, nem pedig azokat, akik kényszerből vannak a szexiparban” – mondta a témáért felelős brit szocialista képviselő, Mary Honeyball.



Főként a 7-es főút mellől gyűjtötték be azokat a „legősibb foglalkozást” űző nőket a rendőrök Somogyban, akiket szabálysértési elzárással sújtottak. A police.hu adatai szerint tíznél kevesebb ilyen eset volt az idén nyáron július óta. Még a nyár elején a balatonvilágosi bekötőút környékén egy földes útra kanyarodott be egy autó, ami gyanúsnak tűnt a járőröknek. Követték, így pásztoróra közben értek tetten egy párt. A férfit helyszíni bírsággal sújtották, az örömlányt előállították. Néhány héttel később Gamászapuszta közeléből egy 20 éves és egy 33 éves nőt gyűjtöttek be, akik a rendőri jelentés indoklása szerint anyagi ellenszolgáltatásért akartak szexuális szolgáltatást nyújtani az arra közlekedő autósoknak. Az idei idegenforgalmi szezonban a fogda visszatérő vendége volt a 20 éves kunszentmiklósi R. Aranka, akit szintén a 7-es út mellett előbb egy autó hátsó ülésén találták félreérthetetlen helyzetben a sofőrrel, majd amikor kiengedték a rendőrök, néhány nap múlva újra szabálysértési őrizetbe kellett venni a gyorsított bírósági eljárás lefolytatásáig.

De néha az intézkedő rendőrökre is a gyanú árnyéka vetül: néhány éve hivatali vesztegetésért jogerősen elítélték egy somogyi falu körzeti megbízottját, aki Siófok közelében a 7-es út mellől csak a konkurenciát távolította el, azokat a lányokat viszont békén hagyta, akiknek a futtatójával megegyezett, sőt pénzért előre tájékoztatta arról is, hogy mikor lesznek más rendőri ellenőrzések a környéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!