Kék hírek, bulvár

2014.11.28. 06:54

Botrányos rendőrségi videók: ki tehet róla, ha megerőszakolják?

Tovább gyűrűzik a baranyai rendőrségi videók körüli botrány. Mint ismert, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság három prevenciós reklámfilmjét a múlt héten mutatták be. Ezekben tinilányok buliznak, feleseket isznak, kihívóan viselkednek a diszkóban, majd ezután egyikük támadás és nemi erőszak áldozata lesz

K. G.

Ezen beállítás ellen főként női szervezetek tiltakoztak, mert szerintük ez veszélyes üzenet: felelőssé teszi az áldozatokat, és bátorítja az elkövetőket, mondván a társadalom szemében a sértettek is tehetnek a történtekről. A Belügyminisztérium védelmébe vette a bűnmegelőzési céllal készített reklámokat: nem kérdőjelezték meg a rendőrség jó szándékát, és hozzátették, hogy a filmek nem az áldozatokhoz szólnak, hanem oktatni akarnak. A Vas megyei rendőrség közleményében meg is erősítette, hogy szerintük a fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erőszakot. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nem óhajtott megszólalni lapunknak a kérdésben.      



Szemelyácz János, az INDÍT közalapítvány elnöke is problémásnak tartja a rendőrségi propaganda videót.
– Egy közvélemény-kutatásról hallottam nemrég, ahol azt kérdezték a magyar emberektől, hogy felelős-e a nemi erőszak áldozata a történtekért, és elképesztőnek tartom, hogy a megkérdezettek 44 százaléka szerint igen. Ráadásul a szakma is megosztott ebben, mert a pszichiáterek egy része is osztja ezt a vélekedést. Az ilyen rendőrségi filmek azt sugallják, hogy a fiatalok ne menjenek szórakozni, mert akkor nem érheti őket baj. Hamis ez a kép, merthogy a kiskorúak elleni szexuális abúzusok döntő része családon belül történik – mondta az addiktológus. – Azt gondolom, hogy egy egészséges, normális férfi, ha lát egy miniszoknyás és mély dekoltázsú nőt, nem rohan utána egy sikátorba, hogy leteperje.



Életszerűtlen tehát azt tanácsolni a fiataloknak, hogy ne nézzenek ki csinosan, és ne fogyasszanak alkoholt. Óvintézkedéseket azonban tehetnek: kijelölhetnek a társaságban egy ügyeletes józant, aki autót vezet, ha valaki ittasan elveszik, megy és megkeresi. Nagyon fontos a fiatalok biztonságos hazajutása a bulikból, rendkívül jó kezdeményezés a pécsi partibusz szolgáltatásunk, amit a nők ingyen vehetnek igénybe.

A dizájner drogok terjedése csak fokozza a veszélyeket. A Ginát például kifejezetten randidrognak találták ki, mert növeli a szexuális vágyat, és ha beadják egy lánynak, nem emlékszik arra, hogy mi történt vele. Ezért fontos, hogy szórakozóhelyen ne hagyják magára a poharukat, és ne engedélyék, hogy hozzáférjen valaki. Ha lehet, ragaszkodjanak ahhoz, hogy előttük bontsák fel az italt. A más pszichoaktív szereket használók belátási képessége csökkenhet, az elkövetőké és a sértetteké is, akik így könnyebben mennek bele meggondolatlan helyzetekbe.         

A pszichológus szerint abban, hogy ki válik erőszak áldozatává, nem az a döntő, hogy mennyire viselkedik kacéran.
– Ha valaki hosszú éveken át válságos légkörű családban él, nélkülözi az érzelmi biztonságot és a szülői támogatást, akkor nagyobb eséllyel válhat áldozattá kritikus helyzetekben. Ehhez hozzájárul a média kritikátlan befogadása, ami óvatlan viselkedésre, felelőtlen magatartásra serkenthet, mert a fiatalok többnyire nincsenek tisztában a rájuk leselkedő veszélyekkel sem az utcán, sem a közösségi terekben (ami lehet az internet és egy éjszakai szórakozóhely is).

A felvilágosító, védő munkát nem lehet elég korán kezdeni, és a szülők szerepe ebben a felvilágosításban nagyon fontos. Sokat kell beszélgetni a gyermekekkel a veszélyekről és a legfontosabb önvédelmi módokról – állítja Buzsáki Tünde, a kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ iskolapszichológusa, a megyei pedagógiai szakszolgálat koordinátora. 

Nem lehet tudni, hogy nőtt-e a közterületen, szórakozóhelyek közelében elkövetett nemi erőszakok száma Somogyban, mert a rendőrségi statisztika nem különíti el ezeket a családon belül történt molesztálásoktól, és az utóbbiak alkotják a hasonló ügyek többségét. Néhány évvel ezelőtt azért volt olyan eset, ami borzolta a kedélyeket: Kaposváron például egy szerenádozásból hazafelé tartó diáklányt támadtak meg. Egy másik nőt, aki az egyik belvárosi szórakozóhelyről tartott hazafelé, egy ott alkalmilag megismert férfi letepert a Jókai ligetben. Ilyen esetekről a rendőség a sértettek védelmében már nem szolgáltat információkat. Néhány kirívó történet azért napvilágot lát, például szeptemberben egy 38 éves budapesti fotóst azzal gyanúsítottak, hogy az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának fonyódligeti gólyatáborában bántalmazott és megerőszakolt egy diáklányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!