Közélet

2014.12.19. 07:11

Átvilágítás Siófokon: a holdingot vezető céggel kezdik

Indul az átvilágítás: elsőként az önkormányzati tulajdonú Balaton-parti Kft. elmúlt ötéves pénzügyi tevékenységét vizsgálja át egy bizottság a főállású alpolgármester vezetésével, erről döntött csütörtöki rendkívüli ülésén a siófoki képviselő-testület.

Fónai Imre

– Hivatalba lépésem után azonnal jeleztem: szeretnék tisztán látni a hivatal és az önkormányzati cégek visszamenőleges átvilágítása által annak érdekében, hogy felelős döntéseket hozhassak – mondta Lengyel Róbert polgármester. – Ezen kívül erre határozott lakossági igényt is érzékelek.



Az önkormányzati tulajdonú társaságok felett a tulajdonosi jogokat már nem a polgármester, hanem a pénzügyi bizottság gyakorolja – ez is elhangzott a siófoki képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésén. Ezért aztán az átvilágítás szándékáról egyeztetett a bizottság és Lengyel Róbert polgármester. Csorba Ottó bizottsági elnök (Fidesz) azt mondta: egyöntetűen támogatták a vizsgálat megkezdését. Január ötödikén indul a Balaton-parti Kft. pénzügyi tevékenységének átvilágítása (a városi társaságok által alkotott holding vezető cégéről van szó – a szerző), és a tervek szerint április 15-ig tart. A szakértői testületet Potocskáné Kőrösi Anita alpolgármester vezeti, s tagja lesz többek között egy független külsős, mérlegképes könyvelői végzettséggel rendelkező szakember is.

Szamosi Lóránt tanácsnok (Fidesz) azt mondta: maga is kíváncsian várja az átvilágítás eredményét, a tisztán látás mindenkinek az érdeke, hiszen a vizsgálat „sok kételyt és feltételezést eloszlathat”. A képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg a vizsgálat elrendelését, egy másik napirendi pontnál pedig éppen a Balaton-parti Kft. pénzügyi megsegítéséről döntöttek, annak érdekében, hogy a társaság kiegyenlíthesse kifizetetlen számláit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!