Közélet

2015.01.22. 18:05

Térköveztek a somogyi fogvatartottak

Térburkoló szakmai képzést tartottak a Somogy Megyei Büntetés-Végrehajtási Intézetben. Összesen 18 fogvatartott tett sikeres záróvizsgát, csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át a tanúsítványokat a kaposvári börtönben.

Harsányi Miklós

A fogvatartottak többszakaszos társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja, s az intenzív utógondozás modellje című projektbe kapcsolódott a BV-Intézet. Ennek keretében a munkavállaláshoz szükséges készségfejlesztő speciális tréningeket, s betanító képzést tartottak, a program civil szervezetek együttműködésével valósult meg.
Nagy István ezredes, a megyei BV-intézet parancsnok felidézte: a projekt 2012 decemberében kezdődött a hazai bv-intézetekben, melybe önként jelentkezhettek a fogvatartottak.
– Oktatáson vettek részt a hallgatók, s olyan ismeretekre tettek szert, amelyet később, szabadulásuk után is hasznosíthatnak – emelte ki az ezredes. – A mindennapi életben, így a munkahelykeresésnél, az álláskereséskor fontos, praktikus tudnivalókról is szó esett az oktatáson.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Térburkoló szakmai képzést tartottak a kaposvári börtönben
[/caption]
Kommunikációs, konfliktuskezelő és életvezetési tréninget is tartottak, s jókora érdeklődés kísérte a térburkoló szakmai képzést. Az ezredes gratulált a végzetteknek, akik példát mutattak helytállásban. Munkájuk eredményét csütörtökön mutatták meg a sajtó képviselőinek is: egy 40 méter hosszú és két méter széles területet burkoltak le térkővel a fogvatartottak. Akik akár családi, baráti körben hasznosíthatják tudásukat, de közmunkaprogramban is dolgozhatnak vagy cégnél helyezkedhetnek el.



– Hasznos volt számomra a képzés, elképzelhető, hogy majd ezzel foglalkozom – hallottuk a tanfolyam egyik résztvevőjétől. Munkás András, a programba kapcsolódó építészmérnök szerint pozitívan, fegyelmezetten álltak a munkához a fogvatartottak, akik a térburkoláson kívül szilárdságtanba is bepillantást nyertek. A BV tájékoztatása szerint országosan 2014 végéig 27 börtönben 530 fogvatartott tanult 15 féle szakmát az asztalosipari szerelőtől a térburkolóig. Eddig 339-en tettek sikeres vizsgát, s január végéig több mint 500-an szerezhetnek szakmát. Az év elején induló képzések során 17 börtönben 19 szakmaképzési csoport indul, 15 különféle szakmában 380 fogvatartott résztvételével.
Nagy István ezredes aláhúzta: Kaposváron is igyekeznek újabb programot indítani, mely újabb esélyt adhat később a visszailleszkedésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!