Közélet

2015.01.26. 18:52

Hetven százalékot is kértek, kettőt kaptak

Kettő százalékos nyersanyagnorma-emelést hagyott jóvá februártól Kaposvár közgyűlése annak ellenére, hogy volt olyan szolgáltató, amelyik hat és hetven(!) százalék közötti emelésre tett javaslatot, hivatkozva az új közétkeztetési rendelet betartásának szükségességére.

Márkus Kata

Szita Károly polgármester az igényt úgy kommentálta a legutóbbi közgyűlésen a napirend tárgyalásakor: hogy valaki 70 százalékos emelést kér, kérhet. A mi felelősségünk, hogy mit fogadunk el – mondta a polgármester.

A város korábban javaslatot kért a közétkeztetést végző szolgáltatóktól a nyersanyagnorma emelésének mértékére, figyelembe véve a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírások változásait. Az előterjesztés szerint a Kinizsi Lakótelepi Tagiskolában szolgáltató MEVID Zrt. a nyersanyagnormák inflációval megegyező mértékű emelésére tett javaslatot. A Duráczky Módszertani Központ konyháját üzemeltető FINO-FOOD Trader Kft. 30 százalékos nyersanyagnorma emelést javasolt. A Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft. az EMMI rendelet előírásainak betartása miatt jelentkező, számottevő többletköltségekre hivatkozva a jelenlegi nyersanyagnormák jelentős, hat, hetven százalékos emelésére tett javaslatot. A kft. számítása szerint jelentősebb mértékben a tízórai és uzsonna étkezéseket érinti a javasolt normaemelés, az ebéd nyersanyagnormáknál kisebb mértékű emelés is elegendő a rendelet előírásainak betartásához.



A benyújtott igények tárgyalásakor Pintér Attila (MSZP) abbéli reményének adott hangot, hogy jobb lesz a közétkeztetés színvonala. Kováts Imre (DK-Együtt-MSZP) szerint viszont nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy 70 százalékos emelést is kértek. Erre reagált Szita Károly úgy, hogy kérni lehet. – A közétkeztetés soha nem lesz jó – tette hozzá a polgármester –, mert van, ami ízlik a gyerekeknek, van, ami nem. Ám mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy most írjuk ki a közbeszerzést ezzel kapcsolatosan.
Végül kettő százalékos nyersanyagnorma-emelést hagyott jóvá a közgyűlés, ez az ellátottak által fizetendő napi térítési díjakat ellátási formától függően 1–19 forinttal emeli. Az ingyenes és a kedvezményes étkezés, illetve a rezsiköltség változása az önkormányzat részéről az idén 11,9 millió forint többlettámogatás biztosítását igényli.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!