Közélet

2015.02.27. 16:50

Hókezdés 150 forintból? Tovább gyűrűzik a bankbotrány Somogyban

Tovább gyűrűzik a bankbotrány Somogyban, a területalapú támogatások kifizetésében is komoly akadályokat gördít, hogy korlátozták a Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. (DDB Bank) fiókjaiban a pénzhozzáférést. Dél-Somogyban a kilátástalansággal néznek szembe az emberek.

Szűcs Tibor

Sok gazdának az is gondot okoz, hogy megtankolja a traktorját, mert nem férnek hozzá a pénzükhöz, ijesztő a helyzet így a tavaszi munkák, a vetés kezdete előtt – kaptunk olvasói telefonon a visszajelzést a Buda-Cash Brókerház botrányával foglalkozó cikkeink nyomán. A DDB Banknak Somogyban harminchét településen van fiókja, s mint ismert, a pénzintézetek csütörtöktől csak 60 ezer forintig biztosíthatják az ügyfelek pénzét, a zárolás 90 napig is eltarthat. A helyzet sok esetben reménytelen, Öreglak, Somogyvár, Lengyeltóti térségből aggódó gazdák tucatjáról kaptunk információt, hiszen nem férnek hozzá a területalapú támogatásokhoz és egyéb pénzeszközeikhez sem, gyakorlatilag a tavaszi vetés is veszélybe kerülhet.



– Igen, sajnos engem is kerestek meg hasonló problémával gazdálkodók és más vállalkozók is – ismerte el Móring József Attila, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője. – Már a botrány kirobbanásának estéjén egyeztettünk Gelencsér Attila képviselőtársammal, mert pontosan tudtuk, hogy rengeteg önkormányzat kerülhet bajba, de szerencsére erre megnyugtató megoldás született azzal, hogy 30 millióig kártalanítják a betéteseket, s az önkormányzatoknak, akinek nem volt máshol számlájuk, egy új, másik számlára utalja az államkincstár a kifizetéseket – mondta a képviselő. Hozzátette: természetesen az időközben húzott, 90 napig érvényes 60 ezres határ nagyon szűk keretek között ad lehetőséget. – Azon kell munkálkodnunk, hogy ezt a 60 ezres összeget minél előbb megnöveljék, vagy az idővallumot csökkentsék le jelentősen. Személyes véleményeként azt osztotta meg, hogy az új számlanyitás, és a biztos kártalanítás tudatában esetenként egy rövid futamidejű hitel felvétele megoldás lehet a bajba sodródott vállalkozók életében. – Jellemző, és igen csak álságos különben, hogy az ellenzék ilyenkor, amikor komoly bajba kerülnek az emberek, azonnal a kormánykritikát tartja a legfontosabb kérdésnek – utalt a Harangozó Gábor, az MSZP megyei elnökének, intézkedést sürgető csütörtöki sajtótájékoztatójára. Kiemelte: talán az is lehet a bankbotrány forrása, hogy a most bajba jutott pénzintézetek nem kerültek be azon takarékok közé, amelyek tulajdonrészében nemrég az állam is szerepet vállalt.

A barcsi járás huszonegy településének számláját zárolták a hét elején – írtuk meg a minap, a térségben több ezer somogyi ember került lehetetlen helyzetbe. – Azon túl, hogy mérhetetlenül szomorú, hogy ilyen megtörténhet a legszegényebbekkel, meg kell jegyezni, teljesen tisztességtelen, hogy ma Magyarországon így pácban lehet hagyni embereket – mondta megkeresésünkre Ander Balázs, Jobbik Magyarország Mozgalom Barcson élő országgyűlési képviselője. – A pénz, amihez most nem lehet hozzáférni, olyan emberek pénze, akik tisztességgel dolgoztak érte minden nap, s most mégis az ő életük lehetetlenül el. Többen felvetették nekem már, hogy miért nem a bankbotrányban érintettek, s azok hozzátartozóinak számláit zárolják, vagy miért nem tőlük szereznek fedezetet a kifizetési gondokra?. Elismeri: sokat nem tud tenni, de több levelet is írt az érintetteknek.

– A Magyar Nemzeti Bankhoz, a Belügyminisztériumhoz és a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz is küldtem levelet, amiben többek között azt kértem, hogy a kormány vázolja világosan, miként és hogyan lesz gyorsan úrrá a helyzeten, illetve, hogy legalább világosan láthassuk, mire számíthatunk. A helyzet komolyságát az jellemzi például, hogy kerestek meg olyan családtól, akinek pénteken 150 forintja volt a következő fizetésnapig, s olyan kistelepülési polgármester, aki nem tudta, hogy mit mondjon a kétségek közt hagyott embereknek. Ez a legrosszabb, hogy a választott vezetőnek sincs semmi információja, s teljesen cserben hagyták a vidéket. Mint megtudtuk, a Jobbik a hétfői parlamenti ülésnapra biztosan kérdések és interpellációk özönével készül a Somogy megyében is egyre súlyosabb problémát okozó bankbotrány ügyében.
Biztosan fel fog szólalni a parlamentben Gelencsér Attila is (Fidesz-KDNP) - tudtuk meg a képviselőtől, - Célunk az emberek megnyugtatása, s hogy a Somogyban élők is hozzá uthassanak a pénzükhöz. Pénteken több kormányzati szereplővel beszéltem, a miniszterelnökséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal is. Válaszaik összegzése az, hogy egy hosszan elhúzódó, bonyolult folyamat lesz a Buda-Cash-ügy kibogozása. Fontos, hogy a családokat illeti a legelső kifizetés, és hogy a földdel gazdálkodó emberek jogi értelemben magánszemélyeknek számítanak - reagált megkeresésünkre Gelencsér Attila, aki hozzátette, az önkormányzatok, a társulások és az Európai Uniós projektek mentése lesz a következő feladat.

Meg kell találni a felelősöket!

Az elmúlt napokban önkormányzatokkal, magánszemélyekkel és vállalkozókkal találkoztam azért, hogy felmérjem a brókerbotrány helyi következményeit –reagált megkeresésünkre Witzmann Mihály (Fidesz-KDNP) siófoki országgyűlési képviselő. Tettem mindezt azért, hogy segítségükkel a megfelelő információkkal lássam el a kormányzatot a kialakult helyzetről, s akár parlamenti eszközök igénybevételével kiderüljön az igazság. A lehető legszigorúbb, legalaposabb vizsgálatot várjuk el a hatóságoktól, amelyeknek ki kell deríteniük, hová lett, kiket gazdagított az elcsalt pénz. A felelősöket meg kell találni, és törvény szerinti számonkérésüket mihamarabb le kell folytatni! – húzta alá a képviselő.

Információval segítenek a gazdáknak

Egyelőre egyetlen tagtársaságunk sem jelezte, hogy komoly gondjai lennének a pénzhez jutással – mondta érdeklődésünkre Ács József, a Somogy Megyei Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. – Saját pénzügyi lehetőség híján, információval tudjuk segíteni az esetleg bajba került gazdákat. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kiküldte azt a tájékoztatót, amiben részletesen leírja, hogyan kell például bankszámlaszám-változást bejelenti ahhoz, hogy a gazdálkodók biztonsággal tekintsenek a következő napok elé, vagy nehogy ne tudjanak hozzájutni a most kifizetés alatt lévő, 2014 év második félévi területalapú támogatásokhoz. Természetesen az MVH iránymutatása alapján teljes körű tájékoztatást biztosítunk az érdeklődőknek – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!